V následujícím článku přinášíme přehled některých reportáží z českých farem, které jsme s naší redakcí v minulosti navštívili. Můžete tak nahlédnout pod pokličku českého zemědělství jak menších farem, tak velkých podniků.
Ve Slovči vsadili na kvalitního zootechnika
Zemědělská společnost Sloveč a.s. se nachází v Nymburském okrese. Rostlinná výroba je realizována přibližně na 3000 hektarech orné půdy v okolí Městce Králové a zasahuje celkově do devatenácti katastrálních území. Pozornost mezi odbornou veřejností budí každoroční série několika polních dnů. Mléčná produkce je realizována stádem holštýnských dojnic, které má přes 600 ks s užitkovostí 11 300litrů za normovanou laktaci. Podrobnosti o úspěchu mléčného stáda naleznete v článku níže.
Krůťárna rodiny Kořínkových
na Farmě Nový dvůr se už více než 25 specializují na chov krůt. Od roku 2008 své maso distribuují ke konečnému zákazníkovi pouze vlastními prostředky, jako jsou pojízdné prodejny nebo vlastní obchody. V roce 2010 přistavěli k jatkám i bourárnu, díky které mohou rozbourat krůtí maso na 9 cenných druhů -> krk, prsa, palička, špalek, křídlo, medailonek, výpečky, kostru a biskup. Portfolio bouraného masa je doplněno i vlastními výrobky, jako je krůtí sekaná, krůtí marinované maso, krůtí špízy, párky, klobásky nebo krůtí tlačenka, které jsou zpracovávány v blízkém řeznictví.
Jak probíhá odchov krůt a kde můžete koupit kvalitní krůtí maso?
Nebe na zemi pro dojnice
Na Biofarmě Josefa Josífka Jóna v Příchovicích se chov neliší od ostatních pouze přístupem zaměstnanců. Zakládají si i na precizní výrobě senáže, kde upřednostňují menší stroje a kvalitní dusání po malých vrstvách tzv. koberečkách. Na pastvách se neaplikuje kejda, aby se nevytvářel půdní škraloup, který by mohl výrazně omezit výskyt bylinek, které jsou velmi důležitým komponentem krmné dávky.
Od zvonky až po 80 koz
Ekologická kozí farma Kozí dvorek na Vysočině v současné době čítá přes 80 dojných koz. Navíc se jedná ryze o rodinnou farmu, kde všichni přikládají ruku k dílu. Celá filozofie farmy je postavena na ekologii a na prodeji přímo konečnému spotřebiteli. V sortimentu naleznete klasické mléčné produkty, jako kozí mléko pasterované, jogurtové mléko, tvaroh, našlehané žervé nebo přírodní měkké sýry.
Od 16 jalovic až k vlastní bourárně, aneb navštívili jsme Havlíkův Dvůr
Farma Havlíkův Dvůr se nachází v Českém ráji v malé obci Osek, kousek od Sobotky. Farma produkuje maso skotu Aberdeen Angus, které po porážce zraje ve čtvrtích v nově vybudovaných boxech s moderní technologií chlazení a regulace vlhkosti. V chladícím boxu zraje hovězí čtvrť od 3 do 5 týdnů při teplotě od 0 do 2 °C při vlhkosti 70 %.
Domácí zmrzlina na Blátě nás ohromila!
Farma Bláto je vyhlášená výrobou tvrdých a polotvrdých zrající sýrů s Alpskou kulturou, z kvalitního mléka z pastvy podle několik set let starých receptur. Sýraři se o ně po několik měsíců starají ve zracích místnostech v útrobách kamenného statku. Než se dostane sýr na Váš stůl, projde až stokrát jejich rukou. Vyrábí se jen to, co se prodá. V portfoliu se nachází přes 25 druhů mléčných výrobků od mléka, jogurtových nápojů, jogurtů až po již zmíněné sýry.
Tisícihlavé stádo holštýnek na okraji Prahy
V hlavním městě by asi těžko někdo hledal stopy po zemědělství. Každopádně po 20 minutách jízdy z centra narazíte rovnou na tisícihlavé stádo holštýnek v obci Hodkovice, kde se nachází AGRO Jesenice a.s. Kromě mléčného stáda, které má přes tisíc kusů dojnic se společnost zabývá i chovem prasat plemene danbred a ročně se na česká jatka dodá okolo 20 – 22 tisíc prasat.
Když se mléko protne s masem
Kousek od dálnice směrem na Hradec Králové, se nachází Zemědělské družstvo Chýšť, kde se nyní soustředí na chov českého strakatého plemene a vedle toho vlastní malou šlechtitelskou buňku v rámci belgického modro-bílého plemene. Tato šlechtitelská buňka zde funguje od roku 2002. ZD Chýšť bylo jedno z prvních družstev, které v České republice začínalo se šlechtitelským chovem tohoto plemene, hned po Výzkumném ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi.
Farma rodiny Cihlářových
Rodinná farma se nachází v Milošovicích u Zruče nad Sázavou a chovají zde přibližně 20 suffolských ovcí, 45 dojnic a 50 kusů mladého dobytka holštýnského plemene. Farma se zaměřuje na exteriér krav a pravidelně se účastní výstav holštýnského skotu. Přímo na farmě si můžete zakoupit mléčné výrobky, které vyrábíme z mléka našich krav. Pochutnat si můžete na tvarohu, čerstvých i nakládaných sýrech, korbačikách, ochucených mlékách i jogurtech