V severní Itálii v podhůří savojských Alp bylo vyšlechtěno plemeno Piemontese. Jedná se o intenzivní masné plemeno středního tělesného rámce, zbarvení srsti je bílo-šedé až nažloutlé s černým zbarvením chlupů na hlavě, krku, plecích a distálních částech končetin. Tmavě pigmentována je kůže, paznehty a špičky rohů, které jsou u základů nažloutlé a přes tmavší odstíny přecházejí až do černé u starších zvířat (u zvířat do cca. dvaceti měsíců věku jsou rohy celé černé). U zvířat je požadována jemná kostra s výrazným osvalením. V současné době je v genetické výbavě jedinců plemena zakotveno dvojí osvalení.

Plemeno vyniká výbornou konverzí objemných krmiv a vynikajícími pastevními schopnostmi společně s otužilostí a nenáročností na podmínky prostředí. Plemenice se vyznačují raností telení, dobrou plodností, která je podpořena snadným telením. Samozřejmostí jsou dobré mateřské vlastnosti. Dále vynikají plemenice dlouhověkostí (deset a více telat). Díky své nenáročnosti, dobrým pastevním schopnostem a vysoké jatečné výtěžnosti a vysoké kvalitě masa je toto plemeno chováno např. v Austrálii, Novém Zélandě, Severní a Jižní Americe apod. Vhodnost jeho využití je jak v čistokrevné formě, tak i při křížení s jinými plemeny. Zvláštností u tohoto masného plemene je, že se část populace v Itálii dojí a toto mléko se využívá k výrobě sýrů.

IMG_9415