SIA – salon international de agriculture je výstava, která probíhá na přelomu února a března každoročně v Paříži. Je to výstava, která je cílená pro širokou veřejnost a nadchne jak odborníky, tak rodiny s dětmi. V letošním roce výstava zahrnovala 4 hlavní odvětví a to chov zvířat, pěstování rostlin, potraviny a chovatelský servis.
Nás nejvíce zaujala zvířata. Kromě drůbeže ( influenza) bylo k vidění na 330 plemen skotu, prasat, ovcí, oslů, pony a tažných koní, jeden pavilon byl dokonce věnován psům a kočkám. Celkem bylo vystaveno přes 3 500 ks zvířat různých druhů a plemen.
Chov skotu
Francouzi chovají velké množství různých plemen, snaží se zachovat a oživit stará místní plemena a podpořit tak biodiverzitu v zemědělství. Vedle tradičních zvířat plemen Charolais, Aubrac, Salers, Montbéliard, Normandského skotu, Rouge de présa podobně, byla na výstavě zastoupena plemena Abordance, Pie Noir, Brava, Villard de lans, Tarentaise a mnoho dalších, s náležitou prezentací ve výstavních kruzích i na stáncích. Mléčná a kombinovaná plemena byla dost často prezentována s konkrétními výrobky.
Soutěž zemědělských škol
Když jsem plánovala schůzku z kolegyní z Francie, napsala, sejdeme se v hale č.1 u krávy Ivory, ta bude prezentovat náš školní statek. Francouzské ministerstvo zemědělství podporuje rozvoj zemědělských škol. Na výstaviště si každá škola dovezla krávu a prezentovala u ní svoji školu a regionální výrobky. Žáci měli připravené různé soutěžní kvízy a otázky pro veřejnost. Dávali ochutnávat sýry i husí játra. Na kruzích také soutěžili v různých zemědělských dovednostech. Prezentovali svá zvířata, soutěžili například ve fixaci krav nebo úpravě zvířat. Finále probíhalo bohužel až po našem odjezdu, tak nemůžeme zhodnotit výsledky. Soutěží žijí jak žáci, tak učitelé. Po počátečním ostychu se většinou s námi snažili komunikovat anglicky.
O mezinárodním úspěchu studentů z poděbradské zemědělky – čtěte zde.
Reprezentace České republiky
ČR a Poděbrady jsme také reprezentovali v předvečer soutěže na společném setkání delegací soutěže. Každá země má za úkol dovést a prezentovat regionální výrobky a celkem tak vzniká originální raut pro téměř 90 lidí.
Náš stůl byl jako obvykle velmi pestrý a za to děkujeme našim sponzorům, kteří nám darovali výrobky vhodné k prezentaci regionálních výrobků.
Tradičně nám mléčné výrobky dodává poděbradská mlékárna Polabské mlékárny, a.s. Tentokrát měla největší úspěch Matylda, chodili si pro ni zejména studenti. Bohemia apple družstvo nás vždy na cestu vybaví jablky a moštem o který je vždy velký zájem zejména na konci prezentace. Uzenářské výrobky v letošním roce dodala firma Maso z Choťovic, překvapil nás poměrně velký zájem o degustaci špekáčků. Protože do Paříže jezdí soutěžit také mladí vinaři, byli jsme letos vybaveni vzorky výborného vína značky Démétér, které nám poskytlo vinařství Kutná Hora. Víno mělo velký úspěch zejména u profi vinařů, byli překvapeni kvalitou českého vína. Do naší expozice jsme doplnili i pivo z Kounického pivovaru – Kounice, které si zajistilo své stálé degustátory. Chleba jsme upekli vlastní.
Foto č. 1 Prezentace regionální výrobků
Na tomto večeru vždy prezentujeme i naši školu a město Poděbrady, které nám poskytlo knihy a brožury o Poděbradech. Všem, kteří nás podpořili na cestě do Paříže, moc děkujeme. Naši žáci se vždy v soutěži umisťují v první polovině, ale je to pro ně především velká zkušenost a motivace k dalšímu vzdělávání, zejména v anglickém jazyce. Navazují také nové kontakty a já doufám, že oba, Vendy i Jarda po prázdninách napíší reportáž o své zahraniční stáži, kterou si v Paříži domlouvali. Je to nádherný pocit, když nás, kantory, naši žáci posouvají o laťku výš. Moc děkujeme.
Děkujeme také vedení školy, paní ředitelce Ing. Mileně Kavkové, za to, že nám umožnila se soutěže účastnit.
Michaela Znamínková
Kompletní GALERII ze SIA – naleznete zde.