Veterináři zhruba po 2,5 letech zjistili v Česku výskyt nebezpečného parazita svalovce (Trichinella). Šlo o larvy u dvou kusů divočáků dovezených do Karlovarského kraje z Polska, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Obě prasata budou zlikvidována v asanačním podniku.

Naposledy tohoto parazita našli veterináři v létě 2019 u divočáka uloveného v Bystřici pod Lopeníku na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji, předtím na konci roku 2018 na Frýdlantsku v Libereckém kraji také u divočáka.

Svalovec napadá hlavně bránici, žvýkací svaly a jazyk. Onemocnění, které způsobuje, se nazývá trichinelóza. Při větší invazi působí horečky, třes a křeč dýchacích svalů. Ve výjimečných případech je toto onemocnění smrtelné, poslední úmrtí člověka v českých zemích je evidováno v 50. letech minulého století. Pro lidi je nebezpečné maso nedostatečně tepelně opracované. Maso divokých prasat se proto doporučuje vždy dobře a dlouho péct či vařit.

Dva kusy nakažených prasat byly součástí zásilky více než 200 kusů dovezených na silvestra do zvěřinového závodu. „Provozovatel splnil svou povinnost a příjem zásilky řádně ohlásil místně příslušné krajské veterinární správě. Ta následně hned po příjmu zásilky v rámci veterinární prohlídky odebrala vzorky a ty odeslala k vyšetření do Státního veterinárního ústavu,“ dodal mluvčí.

Svalovec u domácích zvířat parazituje nejčastěji u prasat, psů, koček a koní. U divokých zvířat se vyskytuje hlavně u divokých prasat, drobných hlodavců, lišek, nutrií, tchořů, jezevců či vlků. V Česku se problém týká hlavně divočáků, u domácích prasat se svalovec v českých chovech nevyskytuje.

Kvůli riziku svalovce se povinně vyšetřují všechna odlovená i obchodovaná divoká prasata, stejně jako běžná prasata a koně. „V loňském roce bylo dle předběžných výsledků v ČR, včetně kusů z dovozu, vyšetřeno zhruba 230.000 prasat divokých, z toho cca 2900 dovezených ze zahraničí, zejména z Německa a Polska,“ dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Podle webu Informačního centra bezpečnosti potravin zničí cysty svalovce dostatečné vaření, pečení nebo dušení masa. Při teplotě 100 stupňů Celsia parazit uhyne za několik vteřin. „Klasické uzení je pro svalovce poměrně neškodné. Zjistilo se, že takovýmto způsobem opracované maso ještě po osmi dnech obsahovalo živé larvy. Nakazit je možné se po snědení salámu, klobás, šunky, paštik nebo jaternic. Ve zmrazených výrobcích svalovec přežije přibližně jeden až dva týdny,“ dodává centrum.

zdroj: ČTK

foto: pixabay.com