V prvním článku v rámci tématu „Jak správně připravit zvíře na výstavu“, jsme vám popsali, jak by mělo správně probíhat navykání zvířete na chození, držení hlavy atd. Dnes si představíme další dva důležité úkony, které je potřeba vykonat před samotnou výstavou.
1) MYTÍ
Žádné zvíře není ze stáje ani z pastvy nikdy zcela čisté, a proto než započneme samotné stříhání srsti je důležité zvíře důkladně omýt. S mytím zvířete začínáme 2 až 3 týdny před výstavou. Zaschlé nečistoty tzv. kaštany, které nacházíme nejčastěji na ocasu nebo na končetinách, musíme pečlivě odmočit.
V žádném případě kaštany netrháme ani neodřezáváme, abychom nestrhli srst, a tím nenarušili celkový vzhled jedince.
Frekvence mytí se doporučuje každý druhý den až do výstavy, aby se pravidelně odstraňovala mastnota z kůže. Pro řádné umytí se doporučuje využít klasické mýdlo nebo jiné šampony, které zakoupíte v potřebách pro zvířata nebo na vybraných výstavách. Po aplikaci šamponu je důležité zvíře důkladně opláchnout velkým množstvím vody.
Foto č. 1 Mytí zvířat bezprostředně před výstavou
Foto: Jan Kocmánek
Předváděným zvířatům lze také upravit krmnou dávku 4 až 5 týdnů před výstavou. Pro zkvalitnění srsti můžeme přidat len. Zařadit lze 6-8 kg sena i 15 kg jádra. Tyto komponenty nám zajistí lepší kapacitu zvířete a dojde k odvodnění kloubů, které poté vypadají sušší a jemnější.
Avšak nikdy nezapomínejte, že na vybrané příkrmy musíte zvíře navykat pomalu.
2) STŘÍHÁNÍ
Vlastnímu stříhání předchází správná volba strojku a nožů. Ve své výbavě byste měli mít rozhodně hned několik stříhacích strojků nebo několik stříhacích nožů na různé části těla, tímto docílíte různé délky srsti a zvýrazníte vybrané partie.
Obecně platí, že se stříhá proti směru růstu srsti.
Výška srsti pro jednotlivé partie:
Tělo zvířete = by mělo být stříháno noži, které ostříhají srst na délku 3-4 mm.
Hlava a nohy = využít by se měli nože, které srst zkrátí na 1,5 mm. Tato délka zajistí sušší a jemnější vzhled končetin.
Uši = vnitřní stranu uší byste měli zkrátit na výšku srsti 0,5 mm.
Vemeno a ocas = pro tmavé části se využívají nože, které krátí na délku srsti 0,25 mm, u světlých částí se krátí na délku 0,5 mm. U tmavých částí nikdy nestříháme na délku srsti 0,25 mm, jelikož by vznikaly nežádoucí šedé odlesky.
Obr. č. 1 Velikosti střihacích nožů
Zdroj obr.
V rámci stříhání srsti je důležité zvolit i správné místo, které by mělo být dostatečné prostorné, osvětlené, suché a bez průvanu. Hlavu zvířete uvažte do přirozené pozice přibližně ve stejné výši, v jaké bude hlava při předvádění.
Vyvarujte se kluzkým povrchům! Využijte protiskluzové podložky, hobliny nebo piliny.
Foto č. 2 Uvázání hlavy během stříhání
Základní pomůcky pro stříhání bezprostředně před výstavou:
- Stříhací strojky a nože
- Vysoušeč srsti (fén)
- Sprej na srst
- Olej na srst
- Měkký kartáč s dlouhým vlasem
- Prodlužovací elektrický kabel
- Olej na stříhací strojky
- Kartáč pro úpravu horní linie těla a ocasu
- Držák
Před samotným stříháním si zvíře důkladně prohlídněte, případně zkonzultujte chyby, které je potřeba zakrýt se zkušeným fitérem. Zvíře pozorujte při chůzi i při stání, poté započněte samotné stříháním.
Níže uvedené důkladné stříhání se provádí bezprostředně před výstavou – nejčastěji zkušeným fitérem.
Jednotlivé fáze stříhání:
1. Stříhání těla a končetin:
- první stříhejte zadní část těla
- se stříháním ocasu začněte přibližně dvě dlaně od jeho konce a pokračujte až k jeho začátku, kde srst ponechte (větší dojem hranatosti)
- na těle stříhejte proti srsti a odstraňte jí až k žíle na noze
- ostříhána musí být veškerá srst od hlezna dolů včetně okolí paznehtů
- na předních končetinách ostříhejte veškerou srst od paznehtu k lokti
2. Stříhání krku a plece:
- ostříhána musí být veškerá srst mezi předními končetinami až k hrudi
- ostříhejte rovněž srst na ideální linii, která prochází od konce předních končetin ke kraji plece a dále k hlavě krávy
- k vytvoření ideální roviny doporučujeme položit jeden prst pod pravý kraj čepele, aby byl zachován správný úhel
- dále stříhejte směrem k pleci, ale ne až nahoru, na horní části krku ponechte srst, krk díky tomu přirozeně splyne s plecí
Foto č. 3 Stříhání těla
3. Úprava horní linie:
- používá se kartáč a vysoušeč
- se stříháním začněte ve středu beder směrem dozadu tak, abyste vytvořili klínovitý tvar
- srst stříhejte s jedním prstem pod čepelí stříhacího strojku pro udržení lepší stability a potřebného úhlu (paralelně ke kosti)
- při stříhání horní části plece držte strojek pod úhlem a přistřihněte vzpřímenou srst, tím dodáte pleci klínovitý a ostrý vzhled
4. Stříhání a úprava vemene:
- nejdříve pomocí normálního strojku odstraňte co nejvíce srsti z vemene
- konečnou úpravu vemene provádějte s jemnou čepelí (0,25 – 0,5 mm)
Foto č. 4 Dbejte i na opatrnost a vyvarujte se pořezání zvířete
Foto č. 5 Stříhání vemene
Foto č. 6 Vzhled vemene na výstavě
5. Finální úprava horní linie
- využijte kartáč a fén, abyste napřímili srst na horní linii
- pomocí střihu se snažte vytvořit hranatý dojem
Foto č. 7 Finální úprava horní linie
Závěrem nezapomeňte zvíře řádně vykartáčovat a vyfoukat.
Pamatujte, že k dokonalému ostříhání je zapotřebí mnoho hodin praxe, abyste dosáhli požadovaného výsledku.
Foto č. 8 Jak by mělo vypadat profesionální ostříhání
Zdroj foto
V příštím článku se můžete těšit na závěrečnou úpravu bezprostředně před předvedením zvířete, vodění a také na přípravu na fotografování.