Vybraní žáci zemědělské školy v Poděbradech zastupují Českou republiku v projektu Erasmus + Organic food production in schools for sustaiability and healthy future generations. V týdením programu se studenti účastnili sklizně okurek v partnerské škole v tureckém Izmiru, navštívili ekologické farmy i výzkumný ústav zemědělské produkce.
Farma, kterou jsme navštívili má rozlohu cca 5 ha. Hospodářství se nachází v kopcovitém okolí městečka Cesme, kde se ekologicky hospodaří celkem na 800 ha. Pěstují zde zejména papriky, salát, artyčoky, jahody, bazalku, vinnou révu, višně a hrušky, ale také nám méně známe druhy jako tangarinky, granátová jablka a artyčoky. Před zařazením do systému EZ musí farma projít čtyřletým přechodným obdobím. Musí používat pouze povolené metody ochrany, jako jsou feromonové lapače, přípravky na bázi mědi a podobně jako u nás. Vzhledem ke klimatickým podmínkám používají pouze kapkové závlahy.
Ústav zemědělské produkce se nachází v blízkosti tureckého IZMIRU, kde probíhá výzkum na národní i mezinárodní úrovni. V souvislosti s možnostmi zemědělství přátelskému k životnímu prostředí jsme navštívili pokusnou plochu , která se skládá ze 7mi hektarů polních kultur (melouny) a 2 ha polytunelů s akvakulturou. Pěstují zde salát v hydroponickém roztoku. Kapacita tunelu je 100 000ks. Délka vegetační doby salátu je v průměru 45 dní po celý rok. Minimální teplota je – 2 °C a maximální dosahuje přes 50 °C. Obrat je 8 sklizní za rok.
Foto č. 1 Pěstování paprik
Foto č. 2 Sklizeň okurek
Foto č. 3 Pěstování salátu
Foto č. 4 2 hetary polytunelů
Foto a text: Michaela Znamínková