Jednoduchá bachorová indigesce
Toto onemocnění je charakterizováno sníženou aktivitou bachorové mikroflóry, přičemž ale nedochází k závažnějšímu narušení fermentačních procesů. V průběhu onemocnění dochází k poklesu užitkovosti dojnic.
Příčiny
- nedostatek lehce stravitelných sacharidů při současném nadbytku vlákniny (nekvalitní seno, sláma)
- nekvalitní krmiva (nahnilá, plesnivá, zapařená)
- neadekvátní příjem minerálních látek
Příznaky
- nechutenství, snížená motorika bachoru, tympanie (nadmutí), hubnutí, hrubá srst
Potvrzení diagnózy se provádí vyšetřením bachorové tekutiny, která je tmavší barvy, vodnatá, se sníženou koncentrací těkavých mastných kyselin (TMK) a lehce zvýšeným pH.
Léčba spočívá v upravení krmné dávky, lze inokulovat bachorovou tekutinu od zdravé krávy, podávat melasu, kvasnice.
Prevencí je adekvátně sestavená krmná dávka složená z kvalitních krmiv.
Akutní acidóza bachorového obsahu
Akutní bachorové acidózy se vyskytují někdy v období okolo porodu při hrubých chybách v krmné technice nebo při náhodném překrmení lehce stravitelných sacharidů, kdy dojde k jejich rychlé fermentaci a pomnožení G+ bakterií, které produkují kyselinu mléčnou, která způsobí pokles pH bachorové tekutiny. Acidóza (neboli pokles pH) se může objevit poté i v krvi, pak hovoříme o metabolické acidóze. Akutní bachorová acidóza vede často k ulehnutí až úhynu zvířete.
Příčiny
- náhlý příjem lehce fermentovatelných sacharidů (melasa, cukrovka, obilný šrot, brambory atd.)
Příznaky
- nechutenství
- náhlý a výrazný pokles dojivosti a tučnosti mléka
- zástava motoriky bachoru
- apatie, svalové třesy
- akutní laminitida
Diagnóza se stanoví dle analýzy krmné dávky a příznaků. Bachorová tekutina má mléčně šedou barvu s kyselým zápachem s pH 3,8 až 5,0. V bachorové tekutině je snížená celková produkce TMK, vysoká koncentrace laktátu a vymizelí nálevníci.
Léčba v lehčí formě spočívá v odstranění krmiva, po několik dnů se krmí pouze seno. Lze podat do bachoru antibiotika a inokulovat bachorovou tekutinu od zdravé krávy. Při těžké formě se podává intravenózně (do žíly) hydrogenuhličitan sodný. Je nutné vypláchnout bachor a inokulovat bachorovou tekutinu od zdravé krávy. V těžkých případech je nutné podat léčiva na podporu srdeční aktivity a při ulehnutí také kalcium.
Prevence spočívá v zabránění náhlému příjmu lehce stravitelných sacharidů. Pokud nedáváme TMR (směsná krmná dávka), pak dodržovat sekvenci krmiv (jadrná krmiva až nakonec). V období okolo porodu a v rozdojování je nutné zvyšovat dávky jadrných krmiv postupně.
Chronická acidóza bachorového obsahu
Jedná se o jeden z nejčastějších problémů vysokoprodukčních dojnic. Při chronické bachorové acidóze dochází k poruše trávení v předžaludku, kdy se změní zastoupení TMK ve prospěch kyseliny propionové a dojde k poklesu pH pod 6,2. Nedochází však k narušení celkového zdravotního stavu. Zvýšená koncentrace propionátu a laktátu způsobí parakeratózu bachorového epitelu (akumulace keratinového epitelu na bachorových papilách), čímž se snižuje absorpční plocha v bachoru. Další komplikací jsou vředy bachorové stěny.
Příčiny
- snížený podíl hrubé vlákniny v krmné dávce (u dojnic pod 18 %)
- nevhodná fyzikální struktura krmiv (jemné šroty, granule)
- vysoké zastoupení koncentrátů v krmné dávce
- nízká celková sušina krmné dávky (pod 50 %)
Příznaky
- snížený příjem krmiva
- snižuje se dojivost, snižuje se obsah mléčného tuku (až na 2 %)
- objevuje se hubnutí
- snížená kvalita kolostra a z toho plynoucí nižší životnost telat
- zvýšený výskyt průjmů
- laminitidy (přešlapování, bolestivost při chůzi)
Diagnóza se opírá o anamnézu, analýzu krmné dávky a klinické příznaky. Bachorová tekutina je šedobílá až šedozelená s kyselým zápachem a vodnatou konzistencí s pH 5 až 6. Bývá snížený počet nálevníků a zvýšená koncentrace propionátu.
Léčba spočívá v úpravě krmné dávky a podání alkalizační látky (hydrogenuhličitan sodný, uhličitan vápenatý, bentonit), lze také inokulovat bachorovou tekutinu od zdravé krávy.
Základem prevence je vyrovnaná krmná dávka.
Alkalóza bachorového obsahu
Jedná se o akutní až chronickou poruchu trávení charakterizovanou zvýšenou koncentrací amoniaku v bachorovém obsahu, čímž se zvyšuje jeho pH. Pokud se včas nezapočne terapie, může dojít k hnilobě bachorového obsahu nebo úhynu zvířete.
Příčiny
- zkrmování krmiv s vysokým podílem dusíku (protein, močovina) při současném nedostatku lehce stravitelných sacharidů a hrubé vlákniny
- vysoký obsah dusičnanů a dusitanů v krmné dávka (mladá píce, pastva)
- otrava močovinou
- podávání znečištěných krmiv hlínou
Příznaky
- nechutenství a zvýšená produkce slin
- snížená motorika bachoru, snížené přežvykování
- pokles dojivosti (až o 20 %)
- poruchy reprodukce
- mírné tympanie, někdy se objevují průjmy
- svalový třes až tetanické křeče, u těžkých forem ulehnutí zvířete
Diagnóza se provádí na základě anamnézy, analýzy krmiva a příznaků. Bachorová tekutina je tmavohnědozelená s vodnatou konzistencí a zapáchá po amoniaku s pH 7,2 až 8. Koncentrace TMK je snížená, zvyšuje se pouze obsah kyseliny máselné.
Léčba se u lehčích forem provádí aplikací roztoku octa nebo roztokem kyseliny mléčné, inokulací bachorové tekutiny od zdravé krávy a přídavkem lehce fermentovatelných sacharidů (melasa, šroty). U těžkých forem je potřeba provést výplach bachoru, opět podat roztok octa, podávat přípravky s obsahem vápníku a hořčíku a intravenózně glukózu.
Prevence tkví ve vyrovnané krmné dávce, zkrmování pouze kvalitních krmiv a při podávání močoviny je nutné na ni zvíře postupně přivykat.
Hniloba bachorového obsahu
Toto onemocnění je charakterizováno hnilobným rozkladem bachorového obsahu, kdy dochází k závažnému narušení celého trávení a celkového zdravotního stavu.
Příčiny
- podání nahnilých, zaplísněných, zahliněných krmiv, napájení vodou znečištěnou močůvkou
- vysoký obsah dusíkatých látek v krmné dávce při současném nedostatku sacharidů
- často navazuje na bachorovou alkalózu
Příznaky
- nechutenství, apatie
- zrychlený pulz, špinavé červené spojivky
- zástava bachorové motoriky, nadmutí
- střídavé průjmy, výkaly mají konzistenci pasty s přítomností hlenu
- bolestivá chůze, ochrnutí, ulehnutí
Diagnóza se opírá o anamnézu a klinické symptomy. Bachorová tekutiny je černozelené barvy, kašovité konzistence s hnilobným zápachem. Koncentrace TMK snížená, zvyšuje se obsah kyseliny máselné a amoniaku.
Léčba je obdobná jako u těžké formy alkalózy bachorového obsahu, je nutné podat antibiotika intraruminálně (do bachoru).
Prevence opět spočívá zejména ve zkrmování kvalitních krmiv.
Akutní tympanie
Jedná se o onemocnění, kdy dojde k enormnímu rozšíření bachoru a čepce v důsledku nahromadění značného množství plynu, které se tvoří při intenzivní fermentaci. Pokud se hromadí pouze plyn, hovoříme o tympanii prosté, ale mnohem častěji dojde k vytvoření pěny, pak hovoříme o pěnové tympanii. Tympanie je hromadné onemocnění, které často končí nutnými porážkami či úhyny zvířat.
Příčiny
- pastva nebo jednostranné krmení mladou zelenou pící s nízkým obsahem vlákniny (vojtěška, jetel, jetelotravní směsky)
- zkrmení zapařených, namrzlých krmiv
Příznaky
- zvířata jsou neklidná, nepřijímají krmivo, nepřežvykují, podkopávají pod břicho, často uléhají a vstávají
- břicho je zvětšené, dochází k vyklenutí levé slabinové jámy
- zvířata namáhavě dýchají s otevřenou tlamou a vyplazeným jazykem
Diagnóza je založena na anamnéze a symptomech.
Terapie plynové tympanie se provádí pomocí trokaru, který umožní přístup do dutiny bachoru, nebo pomocí perorální sondy. U pěnových tympanií se podávají přípravky na odpěnění.
Prevence spočívá v postupném návyku zvířat na pastvu či na zkrmování zelené píce. Nedoporučuje se pást zvířata za rosy, deště, dále je nevhodné podávat zapařenou a namrzlou píci.