Poslední dny jsou opět naplněné žhavými diskuzemi o mléku a mléčných výrobcích. Mléko se stává terčem mýtů, které ovlivňují spotřebitele. Mnohdy neprávem. Rozhodli jsme se zareagovat a popsat několik významných důvodů, které by vás od pití mléka odrazovat neměly.

Na začátek chceme připomenout, že jsou vždy dvě strany mince. Nechceme nikomu rozmlouvat jeho postoje ani rozvádět hrubé diskuze.

Kravské, kozí a ovčí mléko patří mláďatům?

Mnoho živočichů má specifický potravní řetězec. Výjimkou nejsou ani lidé. Odmítat konzumaci mléka s poukazem na jeho výhradní využití pouze v mléčné výživě mláďat, je jednostranné a účelové. Stejné argumenty lze použít i u obilovin, jako je pšenice nebo ječmen. Jejich zrno je určeno pro rozmnožování, a ne pro lidskou výživu. Kdybychom takto přistupovali ke všemu, nekonzumovali bychom nic. Ještě markantnějším příkladem jsou vejce, zde de facto pojídáme zárodečnou buňku jiného živočicha.

Mléko je důležitým zdrojem živin

Zdroj bílkovin, tuku, mléčného cukru, vitamínů rozpustných ve vodě i v tucích. Z vitamínů lze jmenovat A, D, malé množství riboflavinu (B2), B12 a B6. Dále je nutné také zmínit přítomnost hořčíku nebo fosforu. Významný je hlavně zdroj vápníku pro kosti a zuby, jehož využitelnost z mléka je až 30 %. U rostlinných nápojů je využitelnost vápníku pouze 1 %.

Zdraví kostí a budování svalů

Zde je nutné vyzvednou opět již zmíněný vápník a vitamín D. Prostřednictvím těchto dvou komponentů je předcházeno vzniku osteoporóze.

Vysoký obsah kvalitních bílkovin obsahující všechny esenciální aminokyseliny, vede k udržování svalové hmoty. Plnotučné mléko je zároveň zdrojem energie, kterou lze využít při cvičení, a proto mléko představuje velmi dobrý nápoj před i po tréninku nebo fyzické aktivitě.

Mléko a srdce

Draslík, který je rovněž přítomen v mléce, snižuje krevní tlak. Zvýšený příjem draslíku i sodíku může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, dle studie, která byla provedena doktorem Markem Houstonem v Nemocnici u Sv. Thomase.

Snížení stresu

Adekvátní hladina vitamínu D podporuje produkci serotoninu. Serotonin je také někdy označován jako hormon dobré nálady. Nedostatek vitamínu D je spojováno často s depresí a chronickou únavou. Vitamín D lze dodávat do těla i jinou cestou, ale mléko je významným rezervoárem.

Rostlinná mléka nejsou mlékem

Paní profesorka Dostálová hovoří v přiloženém videu o rostlinných nápojích. Uvedla, že „rostlinná mléka“ nikdy nemůžou být adekvátní náhražkou živočišného mléka. Je velmi zavádějící je mlékem nazývat. Jedná se tedy o nápoje.

Probiotika

Zvláště mléčné výrobky disponují probiotiky, které pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru.

Zajímavosti o mléce

-> už Julius Caesar věřil, že Keltové a Germáni byli silní díky masu a mléku

-> 3 šálky mléka by měli konzumovat Američani, dle jejich dietetických pokynů

-> mléko by se mělo konzumovat celý život, hlavně v dětství a ve stáří

-> obyvatelé zemí, kteří pijí více mléka, jsou chytřejší

-> článek v BBC zdůraznil skutečnost, že nejvyšší lidé na světě jsou v Holandsku, významná korelace je zde připisována spotřebě mléčných výrobků, kdy spotřeba je větší o 25 % než v UK a USA

Video: paní profesorka Dostálová o mléce a mléčných výrobcích

Profesorka Dostálová se dlouhá léta věnuje chemii a analýze potravin.

Texxt: redakce
Zdroje:
-> Medical News Today collection of articles on the health benefits of popular foods, will focus mainly on cow’s milk
-> www.dairymoos.com/interesting-facts-about-milk