Nejlepším výrobkem Libereckého kraje roku 2021 jsou švestková povidla z Českého ráje. Povidla společnosti DobroTY z Ráje zvítězila nejen ve své kategorii Ovoce a zelenina, ale také v celkovém hodnocení. Na druhém místě skončil mošt Lažanský Rubín – Jablko s broskví z Moštovny Lažany a třetí byl pšeničko-žitný chleba DOK liberecké společnosti Nordbeans. Ocenění pro nejlepší potravinářské výrobky se předávalo po roční přestávce na krajských dožínkových slavnostech v Liberci.

„Trvalo nám dlouho, než jsme povidla vyladili a zničili jsme u toho asi tři hrnce, které jsme ty první roky spálili. Je tam badyán, skořice a koření, které udělá tu správnou chuť. Dávám tam i trošku citronové šťávy. Babička tam také dávala koření a já si z dětství pamatuju, že jsme povidla měli ve velkém kamenáči a já jsem vždycky šla a zabořila lžíci a ta mi tam zůstala. A od té doby jsme chtěla mít ta povidla podobná a myslím, že se to podařilo,“ řekla ČTK k vítěznému produktu majitelka firmy DobroTy z Ráje Martina Papežíková. Správná povidla se podle ní vaří i celý den.

Soutěž o nejlepší výrobek roku vyhlásili v Libereckém kraji poprvé v roce 2004, od té doby se o titul ucházelo už více než 800 výrobků, letos jich firmy a farmáři přihlásili 103. Cílem soutěže je prezentace a podpora místních potravinářských firem. Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí výrobci mají možnost soutěžit v devíti kategoriích. V minulosti jich bylo dokonce 12, některé ale zůstávaly neobsazené, proto kraj jejich počet zúžil na devět. Soutěží se v kategoriích: masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, biopotraviny a ostatní. Nově letos porota ocenila nejlepší výrobek z pohledu zdravého životního stylu, cenu si odnesl Smetanový zákys z firmy Mléko Jeřmanice.

Do soutěže se mohou přihlásit lidé či firmy se sídlem v Libereckém kraji. Šanci ale mají i výrobci mimo region, pokud přihlášený produkt v kraji vyrábějí. Na rozdíl od soutěže Regionální potravina se mohou přihlásit i firmy větší. Kraj oceňuje vždy vítěze každé z kategorií a tři nejlepší v celkovém pořadí. Výrobce v každé kategorii si s oceněním odnese i šek na 25.000 korun a na výrobku může používat logo s označením „Výrobek roku Libereckého kraje“. Tři nejlepší si k tomu navíc odnesli podle umístění ještě další šek na 35.000, 25.000 nebo 15.000 korun.

Ocenění Výrobek Libereckého kraje nově získalo také Učňovské vepřové maso ze Střední školy hospodářské a lesnické, Pralinka s jahodovou náplní v mléčné čokoládě od Pavly Pospíšilové, akátová medovina od Miloše Zástěry, Filounský BIO jogurt bílý z Farmy Filoun Martina Šourka a Med od Nojmíků od Pavla Neumaiera. Všechny oceněné výrobky mohli dnes návštěvníci dožínek koupit i ochutnat.

Krajské dožínky se v Liberci uskutečnily, přestože konec sklizně obilí je ještě v nedohlednu. Sklidit se zatím v kraji podařilo jen řepku a ozimý ječmen, posekat zbývá více než třetinu polí s obilím. Postup žní komplikuje deštivé počasí. „To už jsme tady dlouho neměli, ale pamatuju si, že se sekalo ještě v září nebo dokonce v říjnu. Bohužel je to tak a nic s tím nenaděláme,“ řekl ČTK Jiří Teplý z Regionální agrární rady Libereckého kraje. Zhoršuje se podle něj i kvalita a objevují se plísně. Nelze tak vyloučit, že část polí zemědělci raději zaorají.

Autor: Leona Vacková, ČTK

foto: redakce