Osmnácté Královehradecké dožínky odstartovaly pátečním programem určeným pro děti ze škol a školek z celého kraje. Děti se zábavnou formou seznamovali se zemědělstvím, chovatelstvím, pěstitelstvím ale třeba i s ekologií pomocí úkolů na jednotlivých stanovištích.

„Navzdory velmi nepříznivému počasí (chladno, deštivo) si páteční den pro školy užila téměř tisícovka dětí z celého kraje. V sobotní, ještě chladnější den, přišlo obdivuhodné množství lidí. Bohužel se nezdrželi tak dlouho, jako vloni, kdy bylo tepleji“, okomentovala návštěvnost letošních dožínek Hana Pisarčíková, ředitelka Regionální agrární komory Královehradeckého kraje

Hlavní část tradiční oslavy konce žní připadla na sobotu 17. září a byla určena pro širokou veřejnost. Na své si přišli jak dospělí, tak děti. Dospělí si mohli v nepřeberném množství stánků nakoupit vše od jídla, pití nebo různých specialit a ochutnat produkty od lokálních farmářů a producentů. Na hlavním pódiu pak na ně čekala šňůra hudebních vystoupení regionálních skupin. Zahráli např. The Golden Sixties, Nadoraz, Vyhoukaná Sowa, Mr. MOOS a Factorial Orchestra.

Pro děti byla připravena trasa s úkoly na které si mohli vyzkoušet např. dojení, poznávat různé druhy ovoce a zeleniny, poznávat stromy a dravce nebo si jen pohrát na hřišti. Za úspěšné absolvování na ně v cíli čekala drobná odměna a účast ve slosování o další ceny.

Velké oblibě se jako vždy těšilo i slámové hřiště.

Doprovodný program byl plný zajímavých vystoupení ať už to byla ukázka agility, králičí hop nebo vystoupení kaskadérské skupiny Haraldos a Pas De Deux poníků. Součástí byla i komentovaná přehlídka plemen skotu. Plemena prasat reprezentovalo přeštické černostrakaté prase, které patří mezi genové rezervy českých původních plemen.

Jednotlivá plemena skotu předvedli studenti Zemědělské akademie v Hořicích v komentované prohlídce.

 

V rámci dožínek probíhalo i mistrovství České republiky v ručním stříhání ovcí pod taktovkou Svazu chovatelů ovcí a koz

Součástí dožínek bylo i vyhlášení soutěže regionální potravina a potravinář roku Královehradeckého kraje. Absolutním vítězem se stala firma Vejce Kosičky, s.r.o. s produktem vejce M7 vařená barvená – velikonoční z chovu na podestýlce, Vejce podestýlková M18 a Vejce podestýlková L6. Níže jsou uvedeni výherci jednotlivých kategorií.

Výherci soutěže regionální potravina a potravinář

Kategorie Produkt Firma
Alkoholické a nealkoholické nápoje Královehradecký káva od Nožičků Nožička s.r.o.
Maso a masné výrobky Sumeček ze Stračova – uzený filet Zemědělská akciová společnost Mžany
Mléko a mléčné výrobky Čerstvý sýr s italským kořením Karsit Agro a.s.
Suroviny Vejce M7 vařená barevná – velikonoční z chovu na podestýlce Vejce Kosičky s.r.o.
Ovoce a zelenina a výrobky z nich Jablečné a odrůdové mošty Zemědělské družstvo Dolany
Pekárenské a cukrářské výrobky Kváskový a řemeslný chléb – oliva Nožička s.r.o.
Ostatní výrobky Rakytníkový med lesní květinový Včelí farma Rakytník

 

Oceněni byli i studenti s výbornými studijními výsledky Královehradeckého kraje.

Pořadatelem tradičních Královehradeckých krajských dožínek je Regionální agrární komora Královehradeckého kraje. Jaká je její činnost?

Zkráceně by se to dalo shrnout, že jsme právnická osoba založená v souladu se zákonem č.301/1992 Sb. a prostřednictvím pěti okresních agrárních komor sdružujeme cca 200 podnikatelů v zemědělství nejrůznějších velikostí i zaměření v regionu Královéhradeckého kraje. Poskytujeme odborné poradenství, zejména ohledně legislativního rámce, pomáháme s byrokratickými požadavky státu, pořádáme odborná školení a semináře pro široké spektrum zemědělců a komunikujeme jejich problémy směrem k samosprávě a státní správě. Z akcí pro veřejnost pořádáme kromě Královéhradeckých krajských dožínek také soutěž Potravina a potravinář roku Královéhradeckého kraje a v letošním roce se věnujeme rozjezdu projektu na podporu menších výrobců potravin v kraji s názvem Srdce kraje; všechny tyto projekty jsou podporované Královéhradeckým krajem.

Součástí dožínek je i vyhlášení výsledků soutěže Potravina a potravinář roku Královehradeckého kraje. Jak se vyvíjí zájem veřejnosti o lokální potraviny?

Zájem o lokální potraviny se v rámci posledních let mírně zvyšuje, zejména u mladých rodin, kterým leží na srdci zdravé stravování dětí a menší ekologická stopa, díky lokální výrobě. Těžko však říct, co s celým trhem udělá zhoršující se ekonomická situace, protože výrobní náklady u malých, řemeslných výrobců pochopitelně nemohou konkurovat velkým výrobcům, případně producentům ze států, kde je jinak nastavená dotační podpora výroby potravin.

Letošní dožínky jsou úspěšně za námi, jak hodnotíte letošní ročník?

Z programu bych vyzvedla zejména velmi podařený program se zvířaty, včetně velké hvězdy, kaskadérů na koních –  Haraldos Stunt Brothers. V naší staronové lokaci, Šimkových sadech, je také daleko více důstojného prostoru právě pro prezentaci zvířat a zemědělských strojů a vzhledem ke každoroční vysoké návštěvnosti nám sady přijdou i jako bezpečnější prostředí pro návštěvníky. Ohlasy návštěvníků na tuto lokaci jsou veskrze pozitivní. Věříme, že příští rok nám bude počasí více nakloněno.

Za odpovědi a vydařenou akci děkujeme ředitelce Krajské agrární komory Královehradeckého kraje Haně Pisarčíkové.