Většinu produkce čerstvé zeleniny tuzemští pěstitelé dodávají obchodním řetězcům, na jejichž pultech končí 75 procent úrody. Velkoobchodům zelináři prodávají desetinu své produkce a stejný podíl připadá na konzervárny, mrazírny či sušárny. Vyplývá to ze situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství. Tuzemská sklizeň zeleniny je už v plné proudu a do obchodů míří saláty, ředkvičky, kedlubny, lahůdková cibulka, řezané bylinky, rajčata i okurky.

Struktura prodeje tuzemské zeleniny se v posledních letech podle MZe výrazně nemění, hlavní podíl mají hypermarkety a supermarkety. „Řetězce jsou hlavní silou udávající výkupní i spotřebitelskou cenu zeleniny a svého výjimečného postavení zneužívají. Udávají také nároky na estetickou kvalitu zeleniny,“ stojí v situační a výhledové zprávě MZe.

Obchodní řetězce mají podle pěstitelů zeleniny velmi vysoké marže. Například farmář Ladislav Kašpar loni ČTK řekl, že klesá podíl pěstitelů na konečné prodejní ceně zeleniny v obchodech. „Zatímco před deseti či patnácti lety jsem dostal 33 procent, tak dnes nedostanu ani 18 procent,“ upozornil Kašpar, který proto na poli nedaleko Olomouce zavedl samosběr zeleniny. Prostřednictvím samosběru, farmářských trhů, prodeje ze dvora, vlastního exportu či dodávek pro hotely a restaurace tuzemští zelináři podle údajů MZe prodávají zatím jen pět procent produkce čerstvé zeleniny.

Do českých obchodů se nyní po zimní přestávce vrací čerstvé polní druhy zeleniny od tuzemských producentů. V zimě a předjaří se prodávala skladovaná zelenina z minulé sezony, ale i česká skleníková rajčata a okurky. Postupně se podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky začnou sklízet i další druhy. „Česká zelenina je pro zákazníky jasně čerstvější, splňuje vysoké požadavky na kvalitu a bezpečnost,“ řekl dnes ČTK Hanka.

Chladné jaro může letos v Česku oddálit sklizeň některých druhů zeleniny. „Pokud by se prudce oteplilo, tak to může vést ke krátkodobé nadprodukci,“ upozornil Hanka, podle kterého nízké teploty nyní také komplikují výsadbu teplomilných druhů zeleniny, jako jsou papriky, tykve či melouny.

Dovoz čerstvé a zpracované zeleniny do Česka stále roste. Soběstačnost ČR v čerstvé zelenině se v posledních letech podle Hanky pohybuje kolem 30 procent. „To znamená, že i když každý z nás v ČR ročně spotřebuje zhruba 87 kilogramů zeleniny, jen necelá třetina pochází z tuzemských polí a skleníků. Ročně dovážíme přes 580.000 tun čerstvé zeleniny, což obnáší 29.000 kamionů,“ řekl.

V Česku je evidováno více než 400 pěstitelů zeleniny. Největší plochu na tuzemských polích se zeleninou zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev. Tuzemské pěstební plochy zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl se loni podle ČSÚ zvýšily z 10.960 hektarů v roce 2019 na 11.326 hektarů. Tržní produkce zeleniny mírně klesla na 230.835 tun z 232.082 tun v roce 2019.


K problematice potravinové soběstačnosti a českých potravin nám poskytl rozhovor předseda Zemědělského svazu ČR Ing. Martin Pýcha. Odpovědi na často diskutované otázky vám přinášíme v následujícím miniseriálu.

Rozhovor s předsedou Zemědělského svazu ČR na téma potravinové soběstačnosti – 1.díl
  • Co to je potravinová soběstačnost?
  • Jaký je zájem obchodních řetězců o české potraviny?
  • Jak vychovat českého spotřebitele k preferenci českých potravin?
  • Proč nakupovat právě české potraviny?
Rozhovor s předsedou Zemědělského svazu ČR na téma potravinové soběstačnosti – 2.díl

Obchodní řetězce neustálé promují cenu. Lidé si ale neuvědomují skutečnou hodnotu potravin. Kdo skutečně odnáší velké slevové akce? O tom v druhém díle našeho seriálu týkající se potravinové soběstačnosti.

Rozhovor s předsedou Zemědělského svazu ČR na téma potravinové soběstačnosti – 3.díl
  • Jak dostat regionální potraviny do obchodů
  • Jak zvýšit počet regionálních výrobců,
  • Proč není vidět podpora lokálních výrobců za strany dominantních médií? To vše ve videu.
Rozhovor s předsedou Zemědělského svazu ČR na téma potravinové soběstačnosti – 4.díl

Pohled veřejnosti na zemědělskou činnost, která je často spojována s klimatickými změnami a obhospodařováním půdy nebo zavádění robotizace, které by mělo být co nejrychlejší.

 

zdroj: ČTK

foto: pixabay.com