Každý producent mléka dobře ví, že jednotlivé složky mléka jsou dle obsahu zpeněžovány. V každé zemi se oceňování liší, a dokonce v některých částech světa jsou již dále. Příkladem lze uvést Austrálii a Nový Zéland, kde vybrané společnosti cílí pouze na mléko s beta-kaseinem A2.
Zaznamenali jste již pojmy beta-kasein A1 a beta-kasein A2? Jakým šlechtěním se budou ubírat mléčná a kombinovaná plemena? Budeme následovateli Austrálie a Nového Zélandu? Pojďme si společně problematiku beta-kaseinů v mléku přiblížit.
Druhů bílkovin je hned několik
Kravské mléko průměrně obsahuje 3,2 % bílkovin. Bílkoviny v mléce se dělí na dvě základní skupiny a to čisté bílkoviny a nebílkovinné dusíkaté látky. Nás bude více zajímat skupina první – čisté bílkoviny. Do této skupiny spadají výše zmíněné kaseiny a syrovátkové bílkoviny.
Kasein je největší skupina bílkovin v mléce, tvořící přibližně 80 % celkového obsahu bílkovin.
Kasein (CN) se dělí na čtyři základní frakce:
-> αS-kasein
-> b-kasein
-> k-kasein
-> γ- kasein
Beta-kasein
Samotný beta-kasein lze rozdělit na dvanáct druhů. Pro nás jsou nejdůležitější zástupci A1 a A2. Avšak současné složení beta-kasinu nebylo vždy takové. Literatura uvádí, že prvotně v kravském mléku nebyl přítomný beta-kasein A1. Domestikovaný skot produkoval mléko pouze s variantou A2, což se změnilo cca před 8 000 lety, kdy nastala přirozená mutace. Tato mutace zapříčinila produkci varianty A1 a některých ostatních druhů beta-caseinů.
Mutace postihuje obzvláště plemena evropského původu (např. holštýnské, ayrshire atd.). Původní A2 variantu nalezneme u koz, buvolů, oslů, velbloudů, ovcí, v mateřském mléka a u plemen skotu pocházející z Asie nebo z Afriky. V populacích dojného a kombinovaného skotu nalezneme v současnosti následující genetické kombinace beta-kaseinu: A1A1, A1A2 a A2A2. Více také na obrázku č. 1, který byl převzat z Černostrakatých novinek.
Obr. č. 1 Genetické kombinace beta-kaseinu
Kde je problém?
Problém nastane během trávení přímo v samotném aminokyselinovém řetězci na 67. místě beta-kaseinu. Původní varianta beta-kaseinu A2 má na 67. místě aminokyselinu prolin, u varianty A1 jedna se vyskytuje na 67. místě aminokyselina histidin. Díky tomuto aspektu jsou varianty tráveny různě. V případě nepůvodní varianty A1 beta-kaseinu vzniká štěpením opiát beta-casomorphin-7. Tomu jsou na základě některých studií přisuzovány negativní účinky na lidské zdraví.
Jaký je vliv opiátu beta-casomorphinu-7 (BCM-7) na lidské zdraví?
U zvířat bylo zjištěno, že BCM-7 má vliv na gastrointestinální funkci včetně snížení frekvence a amplitudy střevních kontrakcí a zvýšení sekrece hlenu. Příznaky jsou obdobné jako u intolerance na laktózu. Někteří vědci se domnívají, že příznaky přisuzované intoleranci na laktózu, nemusí být z části způsobené nedostatečnou syntézou laktázy, ale právě výše zmíněným BCM-7. Několik studií také odhalilo spojitosti mezi konzumací beta-kaseinu A1 a neurologickými onemocněními, jako je např. autismus nebo schizofrenie. Také bylo uvedeno, že peptidové deriváty beta-kasinu A1 ovlivňují zpracování informací v mozku.
V populaci českého strakatého skotu je genotyp A2A2 zastoupen 64,7 %.
V populaci holštýnského skotu je genotyp A2A2 zastoupen 36 %.
V současnosti nelze říci, že mléko obsahující pouze beta-kaseinem A2 je zdravější, jelikož jsou postrádány rozsáhlejší výzkumy na lidech, který by postihly široký záběr. Většina akademických obcí souhlasí s tím, že současné podklady jsou zatím slabé, aby z toho mohly vyvodit ucelené závěry. Nejsilnějšími podklady jsou zatím pokusy na potkanech, a tak např. v USA stále platí doporučení konzumovat 3 dávky mléka nebo mléčných produktů denně. Některé studie se přiklánějí i k pozitivním vlivům A1. Beta-kasein A1 hraje např. důležitou úlohu ve struktuře kaseinové micely v mléku.
Největší světoví průkopníci? Austrálie a Nový Zéland.
Foto č. 1 Mléko A2
Zdroj: <https://momsmeet.com/review/a2-milk/>
Mléko A2 je v současné době dostupné v Austrálii, Británii, USA, Nizozemsku, na Novém Zélandu a v dalších zemích. Nově je také hojně propagován v Číně.
Video č. 1 Co je mléko A2?
Zdroj <https://www.youtube.com/watch?v=GNab-Ex0sVU>