Cukrovary společnosti Tereos TTD letos vyrobí více cukru než v loňském roce. Důvodem jsou dobré výnosy cukrové řepy, kterou v posledních letech negativně postihovalo sucho. Zvyšují se ale výrobní náklady, mimo jiné kvůli rostoucím cenám energií. Nelze je ale promítnout do prodejní ceny cukru, kterou určuje poměr nabídky a poptávky, řekl ČTK PR manažer Jakub Hradiský. Letošní cukrovarnická kampaň potrvá zhruba 120 dnů, cukrovar po tuto dobu vyrábí v nepřetržitém provozu.

Tereos TTD ve svých cukrovarech v Dobrovici na Mladoboleslavsku a Českém Meziříčí na Rychnovsku vyrobí během letošní cukrovarnické kampaně zhruba 340.000 tun cukru, z toho v Dobrovici 210.000 tun. Loni vyrobila společnost necelých 300.000 tun. Kromě cukru vyrobí letos Tereos TTD odhadem 90.000 tun pelet sloužících jako krmivo pro hospodářská zvířata, 550.000 hektolitrů pitného lihu a 700.000 hektolitrů energetického lihu.

Plochy, na kterých dodavatelé Tereosu pěstují cukrovou řepu, se letos meziročně zvýšily o pět procent na zhruba 39.000 hektarů. „To je plocha, kolem které bychom se chtěli pohybovat i v budoucnu,“ řekl Hradiský. Letošní výnosy cukrové řepy se podle něj dostávají na dlouhodobý průměr, činit budou kolem 76 tun z hektaru, cukernatost je přes 18 procent, což je oproti předchozím letům výrazné zlepšení.

„Počasí, ačkoliv to na začátku sezony nevypadalo, tak nám nakonec přálo a řepa bude mít výnos na dlouhodobém průměru,“ řekl Hradiský. Dva předchozí roky byly výnosy na hraně rentability pěstitelů.

Společnosti Tereos TTD se výrazně zvyšují vstupní náklady. „V investičním období jsme měli problém s cenami dřeva, ocele, hliníku, strojírenských součástek. V posledním měsíci se zvyšují energetické vstupy, kdy plyn nám zdražil až několikanásobně a ukrajuje nám velká čísla z očekávaného výsledku,“ řekl Hradiský.

Dobrovický cukrovar letos oslavil 190 let od svého založení, za tu dobu nevynechal ani jednu kampaň. V Dobrovici pracuje asi 220 lidí, celkově Tereos TTD zaměstnává na 550 zaměstnanců.

Odborníci z České zemědělské univerzity podle Hradiského spočítali, že jeden hektar cukrové řepy vyrobí za rok kyslík, který pokryje roční spotřebu 59 lidí. Cukrová řepa se v České republice pěstuje na asi 60.000 hektarech, ročně tak pokryje spotřebu kyslíku pro třetinu české populace.

Společnost Tereos TTD, která dobrovický cukrovar vlastní, provozuje v České republice sedm továren. Kromě cukrovaru a lihovaru v Dobrovici jí patří také cukrovar České Meziříčí, lihovar Chrudim, Kojetín a Kolín a balicí centrum Mělník, které je v prostorách bývalého mělnického cukrovaru a kde se balí cukr do spotřebitelských balení. Ročně v Mělníku zabalí asi 90.000 tun cukru.

zdroj: ČTK

foto: pixabay.com