Plemeno, které bylo vyšlechtěno v České republice a uznáno jako samostatným plemenem v roce 1991. Vzniklo za použití plemen duroc, belgická landrase a hampshire.

České výrazně masné je plemeno masného užitkového typu a středního až velkého tělesného rámce. Plemeno bylo používáno v hybridizačním programu jako otcovské, ale od roku 2002 je zařazeno do rezervních otcovských plemen. Zbarvení je bílé, ale individuálně se může vyskytovat pigmentace. Hlava zvířete je jemná se vzpřímenýma ušima. Hřbet i záď jsou dlouhé, hrudník široký. Plec a kýta jsou velice dobře osvalené.

U tohoto plemene je vyžadována velmi dobrá jatečná hodnota a výkrmnost. Průměrný denní přírůstek by měl být 1 100 g při spotřebě KKS do 2,4 kg. Obsah svaloviny se pohybuje okolo 58 – 60 %, přičemž maximální podíl intramuskulárního tuku je 1,5 %.

Autor: Jana Hrtúsová

zdroj: doc. Ing. Roman Stupka, Csc. a kolektiv. ATLAS PLEMEN HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT STUPKA a kol. ATLAS PLEMEN HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT. Brandejsovo nám. 1291/1, 165 00 Praha 6 – Suchdol: powerprint, 2016, s. 267. ISBN 978-80-213-2651-4.

foto: https://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=504&typ=html