Leden se nám pomalu blíží ke konci. Pojďme si tedy společně vyhodnotit výhody dojících robotů, kteří nás provázely během ledna! Pod článek i na facebooku otevíráme diskusi právě pro vás, abychom jste nám mohli sdělit vaše vlastní zkušenosti. Děkujeme za případné komentáře!

1) Zvýšení welfare 

Dojnice si sama vytváří vlastní režim dojení dle svých potřeb. Minimalizuje se také riziko poranění, jelikož se odstraní cesta na dojírnu a zpět opět do stáje. Snižuje se procento stresových situací.

2) Omezení přesunů dojnic

Dojící roboti jsou instalováni přímo ve stáji. Dojnice nemusí přeházet chodbami ani dlouho stát v čekárně. Minimalizuje se tím procento úrazu a stresové zatížení dojnice.

3) Rychlá detekce kvality mléka

Po nasazení strukových násadců je u většiny dojících robotů proveden náběr vzorků mléka z každé čtvrti. Tyto náběry jsou odděleny od mléčného potrubí, aby se zamezilo kontaminaci celého mléčného tanku.

4) Úspora místa

Jak jsme již zmínili výše, odpadají chodby, čekárny i rozsáhlé dojírny. S tím se šetří i čas, co se týče úklidu daných ploch.

5) Neustálý sběr dat

Technika 21. století neústupně postupuje i v zemědělství. Dojící robot neslouží pouze k získávání mléka a vyhodnocení kvality mléka. Většina firem k dojícím robotům poskytuje i software, který sbírá i další data, jako hmotnost, četnost návštěvy robota, průtok mléka atd.

6) Minimalizace lidské práce

Nepotřebuje naháněče ani dojiče. Nemusíte plánovat směny, řešit nemocenskou, absence, úrazy ani hledat brigádníky.

Dle studií se díky dojícím robotu snižuje pracovní zatížení o 20 % až 30 %.

1472712595_cs_lely___cs88767-1024

7) Odstranění lidského faktoru

Odstranění lidského faktoru je stále velmi diskutované téma. Na jednu stranu robot provádí při každém dojení do puntíku stejnou rutinu, na druhou stranu robot nikdy nemůže nahradit lidské smysly. Tento aspekt je často dojícím robotům vyčítán. Musíme však podotknout, že vždy je vše o lidech, jestliže máte v týmu schopné pracovníky, kteří ke své práci přistupují zodpovědně, není to řešit. Druhá strana mince je horší, nezodpovědní pracovníci vám bohužel udělají víc škody, než užitku, a to si bohužel při výrobě mléka dovolit nemůžete.

8) Zvýšení produktivity práce

Lepší flexibilita práce. Nyní se již nemusí vše točit pouze kolem dojení. Svůj čas můžete soustředit do jiných oblastí.

9) Zvýšení produkce mléka

Tento bod zařazujeme až na úplný konec, jelikož zde musíme podotknout, že dojící robot je jeden z aspektů, který může zvýšení produkce nápomoci. Avšak záleží na celé řadě dalších bodů, jako technologie ustájení, plemeno, zdravotní stav, ošetřování, krmná dávka, stav končetin atd. Logicky se vám produkce mléka díky robotovi nezvýší, když budete mít špatnou krmnou dávku nebo „DéDéčka“ v rozsáhlém stádiu. To vám robot nezachrání! 😉

Text: redakce
Zdroje foto: články přiložené níže