Výroba masa minulý rok klesla o 4,2 procenta na 447.317 tun, tedy na zhruba stejnou úroveň jako v roce 2018. Nejvíce o 5,5 procenta klesla produkce hovězího masa. Ceny zemědělských výrobců ve čtvrtém čtvrtletí stouply nejvíce u jatečných prasat, meziročně o 49,8 procenta. Ceny výrobců jatečných kuřat vzrostly o 29,6 procenta a ceny jatečného skotu byly meziročně o 21,7 procenta vyšší. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Hovězího masa se v loňském roce vyrobilo 68.583 tun. Vepřového masa se vyrobilo 208.634 tun, což je meziročně o 3,9 procenta méně. Drůbežího masa se vyrobilo 169.964 tun, což je meziročně o 4,1 procenta méně. Nákup mléka loni vzrostl 1,4 procenta na 3,089 miliardy litrů.
Podle ČSÚ za rok 2022 klesla spotřeba u hovězího masa o 5,7 procenta, u vepřového o 0,4 procenta a u drůbežího o 3,9 procenta. „Prudké navýšení cen, ke kterému došlo v roce 2022, bylo pravděpodobně nejzásadnějším důvodem k meziročnímu poklesu v předběžně kalkulované spotřebě hovězího a drůbežího masa. Spotřeba vepřového se držela na podobné úrovni jako v roce 2021, neboť nižší výroba byla kompenzována převážně vyšším dovozem,“ uvedla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví.
Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku nejvíce vzrostly ceny jatečných prasat, a to o 49,8 procenta. Podle ČSÚ výrazný nárůst odráží velmi nízkou srovnávací základnu. Zemědělci za kilogram živé hmotnosti dostávali v průměru 37,68 Kč a 48,99 Kč za kilogram jatečné hmotnost.
Ceny jatečných kuřat meziročně vzrostly o 29,6 procenta. Výrobci prodávali kuřata I. jakostní třídy v průměru za 30,17 Kč za kilogram živé hmotnosti.
Ceny jatečného skotu v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně vzrostly o 21,7 procenta. Chovatelé dostávali za jatečné býky v průměru 57,85 Kč za kilogram v živém nebo 105,30 Kč za kilogram v jatečné hmotnosti.
V posledním čtvrtletí 2022 rostly ceny výrobců mléka o 35,5 procenta. Litr mléka jakostní třídy Q stál v průměru 12,63 Kč.
zdroj: ČTK
foto: pixabay.com