Veterinární správa varuje před možným zavlečením afrického moru prasat z Itálie a Chorvatska. Turisté mohou virus převézt v potravinách s obsahem vepřového masa nebo kontaminovanými materiály. Pokud si chtějí z dovolené dovézt výrobky z vepřového nebo masa divočáků, musí být označené oválnou značkou s číslem výrobního podniku. Veterinární správa o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

„Kromě vzpomínek a fotografií si lidé z dovolené vozí rádi potraviny a suvenýry. Je však potřeba mít se na pozoru. Vzhledem k častému výskytu afrického moru prasat v oblíbených letních destinacích by turisté měli pamatovat na zvýšené nebezpečí možného přenosu této nemoci, ať už při agroturistice, nebo při dovozu potravin z vepřového masa zejména z Itálie a Chorvatska,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Africký mor prasat se v Evropě šíří dlouhodobě a postihuje mnohé země. V Česku byl zjištěn pouze u divokých prasat. V Itálii se nemoc vyskytuje jak v severních regionech Piemont a Liguria, tak i v okolí Říma a zavlečen byl i do jižních částí. V posledních týdnech veterináři evidují rovněž zavlečení viru do chovů domácích prasat v Chorvatsku, Bosně a Hercegovině a Srbsku.

Pokud si turisté chtějí z postižených regionů dovézt výrobky z vepřového nebo masa divočáků, veterináři radí vybírat takové produkty, které jsou označené oválnou značkou s číslem podniku, ve kterém byly vyrobeny. „Jakékoli jiné výrobky mohou být při silniční kontrole při návratu domů zabaveny,“ uvedl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Africký mor prasat je nakažlivé onemocnění virového původu, které způsobuje téměř stoprocentní úmrtnost prasat. Na člověka se nepřenáší, člověk může virus pasivně přenášet na velké vzdálenosti. Kontaminovány virem mohou být třeba i dopravní prostředky, obuv či oblečení.

V ČR bylo onemocnění opět potvrzeno loni v prosinci v populaci prasat divokých na území Libereckého kraje. Aktuálně se nákaza v Česku vyskytuje ve frýdlantské a českolipské oblasti.

zdroj: ČTK

foto: pixabay.com