Vědci zkoumají přínos vysazování kvetoucích pásů rostlin doprostřed polí, tedy do míst, kudy pravidelně projíždí zemědělská technika. Podle výzkumníků z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu by mohla technika takzvaných kolejových řádků zvýšit biodiverzitu, zlepšit stav půdy a omezit používání pesticidů. Národní centrum dnes o výzkumu ČTK informovalo v tiskové zprávě. Vědci chtějí vytvořit alternativní přístup ke klasickému opatření, kdy se biopásy vysazují na okraj polí a které má podle nich jen omezený účinek.

„Vkládáme přírodu přímo do polí. Ne na jejich okraj, ale tam, kde to má skutečný dopad na ekosystém i zemědělskou praxi. Očekáváme, že díky tomu dojde k přirozenému omezení škůdců, lepšímu zadržování vody a oživení půdy. A co je důležité – aniž by to mělo negativní vliv na výnosy, právě naopak,“ uvedl Pavel Saska z národního centra, který projekt vede.

Dosud je běžnou praxí vkládat biopásy spíše na okraj polí, podle Saska mají ale tato klasická opatření jen omezený dopad. „Druhy, které potřebujeme chránit nebo podpořit, často nedokážou proniknout do nitra polí, kde by mohly pomáhat třeba s regulací škůdců nebo udržováním zdravé půdy,“ upozornil.

Nový přístup využívá prostor kolejových řádků, tedy míst, kudy pravidelně projíždí zemědělská technika a která jsou výnosově podprůměrná. Podle výzkumníků by v těchto místech měly vyrůst kvetoucí pásy se směsí rostlin, které podpoří užitečný hmyz, ptáky, půdní mikroorganismy i ohrožené druhy plevelů.

„Ozelenění zavádíme tam, kde už dnes zemědělské stroje snižují výnos, tedy do pojezdových řádků. To zvyšuje šanci, že si tento přístup zemědělci skutečně osvojí,“ dodal Saska.

Do výzkumu jsou zapojené některé zemědělské podniky, Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství a spolupracují na něm i odborníci z Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze. Cílem výzkumu je, aby se z postupu stalo praktické řešení udržitelného hospodaření šetrného k přírodě a ochraně zemědělské krajiny. Jde o čtyřletý projekt financovaný z programu Prostředí pro život II Technologické agentury ČR.

Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu vzniklo letos sloučením tří dosavadních výzkumných ústavů ministerstva zemědělství. Mezi hlavní cíle centra patří připravit zemědělství na výzvy vyvolané změnami životního prostředí či technologickým vývojem a pomáhat českým farmářům a potravinářům v posílení konkurenceschopnosti. Centrum už dříve informovalo například o výzkumu zaměřeném na šlechtění čiroku nebo na novou metodu ošetření mateřského mléka v bankách, která by mohla zlepšit dostupnost mateřského mléka pro předčasně narozené děti a novorozence, jejichž maminky nemohou kojit.

zdroj: ČTK

foto: pixabay.com