Na jižní Moravě se za první čtvrtletí letošního roku vyprodukovalo bez drůbežího 7400 tun masa. Proti stejnému období minulého roku je to o více než 120 tun méně. Objem produkce hovězího a telecího masa byl o 34 tun nižší, stejně tak poklesla výroba vepřového masa, a to o 89 tun. V tiskového zprávě to uvedla Zuzana Švehlíková z Českého statistického úřadu. V mezikrajském srovnání byl největším producentem masa bez drůbežího Jihočeský kraj, nejmenším Karlovarský.

Objem vyrobeného hovězího a telecího masa v Jihomoravském kraji meziročně klesnul o 4,2 procenta na 779 tun. To je v porovnání s ostatními kraji šestý nejvyšší objem. „Vepřové maso se na celkové výrobě masa v kraji podílelo nejvíce, jeho výroba dosáhla 6600 tun. Proti loňskému prvnímu čtvrtletí však byla o 1,3 procenta nižší. Jihomoravský kraj je čtvrtým největším producentem vepřového masa a jeho podíl na republikové výrobě dosáhl v tomto období 12,4 procenta. V prvním čtvrtletí 2021 byly v kraji vyrobeny dvě tuny skopového a kozího masa,“ uvedla Švehlíková.

V letošních prvních třech měsících bylo v Jihomoravském kraji poraženo 2400 kusů skotu, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to o 55 kusů více. Meziročně klesnul počet porážek býků a krav, naopak jalovic a telat bylo poraženo více. U prasat dosáhla porážka 71.100 kusů, meziroční snížení činilo 2293 kusů. Zatímco v lednu až březnu minulého roku nebyla zaznamenána žádná porážka ovcí a jehňat, letos bylo v tomto období poraženo 12 ovcí a 194 jehňat.

zdroj: ČTK

foto: pixabay.com