S dlouhodobým trváním vysokým teplot a počátkem žní vzniká období zvýšeného rizika požáru, ať už vzniklých při polních pracích, případně nevhodným uložením sena a slámy. Znáte zásady, jak požárům předcházet? Základní pravidla si přiblížíme v následujícím článku.
Jelikož je v zemědělství možná řada příčin a míst vzniku požáru, zaměřili jsme se na ty nejčastější připadající na toto období, a to jsou požáry vzniklé přímo na poli a požáry budov určených ke skladování zemědělských produktů.
Graf č. 1 Přehled podílu požárů vzniklých v zemědělství ze všech požárů vzniklých v daném roce
Protipožární opatření
První skupina protipožárních opatření se týká doporučení vydaných Ministerstvem zemědělství v roce 2015:
Několik pravidel k bezpečnému průběhu žní:
- provést důslednou kontrolu dostatečného vybavení hasicími přístroji;
- provést kontrolu a pečlivou údržbu sklizňové techniky na dostatečné promazání a eliminaci vzniku zvýšeného tření strojních dílů;
- v případě potřeby vybavit sklizňové stroje určené k manipulaci s hořlavým materiálem funkčním lapačem jisker (např. u strojů se spalovacím motorem s jiným než přeplňovaným motorem nebo u strojů, u kterých není lapač trvale konstrukčně zabudován);
- zajistit při skupinovém nasazení sklizňové techniky, aby byl na poli k dispozici traktor s pluhem (či obdobný pracovní stroj), který se dá použít k zamezení šíření případného požáru;
- zajistit, aby pracovníci na poli měli přístup k mobilnímu telefonu, aby mohli případný požár neprodleně oznámit a přivolat jednotku hasičského záchranného sboru (linka 150 nebo 112);
- proškolit lidi, kteří se podílejí na sklizňových pracích;
- při činnostech se zvýšeným požárním nebezpečím zřídit požární hlídky;
- písemně stanovit organizačně technická opatření k zajištění požární ochrany při sklizňových pracích;
- dodržovat zákaz kouření a rozdělávání ohně při sklizňových pracích i při manipulaci a skladování materiálu;
- udržovat volné příjezdové komunikace pro případné nasazení požární techniky;
- zajistit skladování a kontrolu skladovaného materiálu u pícnin a slámy vhodným způsobem;
- u zrnin zajistit prokazatelné měření teplot skladovaného materiálu; v případě pokračujícího nárůstu teplot nad hodnoty okolního prostředí přijmout účinná opatření včetně možnosti vyskladnění;
- provést preventivní požární prohlídky ve všech výrobních a skladovacích objektech, např. ve skladovacích prostorech sena nebo zařízení na dosoušení obilovin;
- zemědělci by měli informovat místního velitele hasičského sboru, na kterém poli je nasazeno více sklizňové techniky.
Tab. č. 1 Přehled podílu požárů budov určených ke skladování zemědělských produktů z celkových požárů vzniklých v zemědělství
|
Požáry v zemědělství celkem |
Požáry zemědělských budov určených ke skladování |
% |
2018 |
3089 |
60 |
1,94 |
2017 |
2289 |
40 |
1,75 |
2016 |
1875 |
42 |
2,24 |
2015 |
3424 |
52 |
1,5 |
2014 |
594 |
33 |
5,5 |
2013 |
501 |
41 |
8,1 |
2012 |
575 |
60 |
10,4 |
Druhou skupinou jsou podmínky pro zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, které vydává každý kraj zvlášť podle zákona podle § 14 NV č. 172/2001 Sb. ve Věstníku příslušného kraje. Týká se opatření v období sklizně pícnin, obilovin, slámy a úsušků a jejich posklizňové úpravy a skladování.
Některé důležité body:
Skladování slámy ve stozích:
-
Při skladování sena nebo slámy ve stohu nesmí jeho objem překročit 4000 m3
-
v okruhu 12 m kolem stohu je zakázáno kouřit a manipulovat s otevřeným ohněm,
-
při umísťování stohu je důležité dbát na dodržení bezpečných vzdáleností:
-
Veřejná komunikace -> 60 m
-
Okrajové budovy souvislé zástavby obce -> 50 m
-
Průmyslové závody, zemědělská střediska, les -> 100 m
-
Krajní koleje železničních tratí -> 100 m
-
Skladování ve skladech k tomu určených:
-
Seno a sláma se skladují v předem zkontrolovaných prostorách k tomu určených (pronikání vlhkosti, stav ventilátorů a elektrických rozvodů),
-
sklady sena a slámy bez dosoušecího zařízení jsou určené jen pro materiál s vlhkostí do 16 %, teplota se kontroluje 1x týdně po dobu dvou měsíců,
-
při dosoušení ventilátory se teplota kontroluje první měsíc 1x denně a následující 2 měsíce ještě 1x týdně, minimální hloubka měření je 2,5 m od povrchu,
-
pokud teplota překročí 65 ˚C, musí se uskladněné seno vyskladnit a ochlazené se může vrátit zpět,
-
pokud teplota překročí přes 90 ˚C, musí se uložený materiál vyvozit za asistence hasičské jednotky.
Protipožární opatření se netýkají pouze zemědělců, ale často jsou strůjci požáru samotní neukáznění občani. I pro ně platí dodržování bezpečnostních zásad!!!
-> V období žní nepoužívat otevřený oheň v blízkosti polí a skladů,
-> nekouřit a neodhazovat nedopalky cigaret poblíž stohu nebo skladu sena,
-> velké nebezpečí je také v podobě oblíbených lampiónů štěstí,
-> zábavní pyrotechniku odpalovat v dostatečné vzdálenosti od polí se vzrostlými porosty,
-> děti by měly být poučeny, aby si ve stohu nehrály s otevřeným ohněm, neskákaly a stohu se raději úplně vyhnuly.
Marcela Otrubová