Jubilejního 20. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 10 soutěžních kategoriích:
1. Mléko a smetana
2. Zakysané mléčné nápoje
3. Jogurty a skyry
4. Tvarohové krémy
5. Sýry čerstvé a tvaroh
6. Sýry měkké a plísňové
7. Sýry polotvrdé a tvrdé
8. Tavené sýry a mléčné pomazánky
9. Sýry k tepelné přípravě
10. Speciality
V rámci soutěže byly dále vyhlášeny „Novinky roku 2023“.
Hodnocení za účasti 16 nezávislých porotců proběhlo 24. dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.
Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a tvarohových krémů, výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem pěti kategorií. Za nový trend je letos možné označit speciálně ochucené sýry (například s rozmarýnem, černuchou, jalapeño), ale také výrobky určené pro náročné spotřebitele a gurmány nebo naopak konvenientní výrobky pro „pohodlné“ spotřebitele, kterými jsou například sýry k tepelné úpravě. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají i nadále reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, např. snižování obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou.
Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2023“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 1. června na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v zajímavém prostředí Národního zemědělského muzea v Praze, které umocnilo význam této potravinářské události. Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá právě na 1. června.
Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula. Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a celkem 9 novým/inovovaným výrobkům byl předán diplom „Novinka roku“. Zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků rovněž tři produkty, kterým předaly svoji „Cenu médií“. V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2024“.
VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH
Kategorie |
Mléčný výrobek |
Výrobce |
Mléko a smetana | TATRA mléko do kávy 4% | Mlékárna Hlinsko, a.s. |
Zakysané mléčné nápoje | Acidofilní mléko z Valašska plnotučné |
Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o. |
Jogurty a skyry | Řecký jogurt 0 % tuku – mango | Polabské mlékárny a.s. |
Tvarohové krémy | Lipánek tvarohový kakaový | MADETA a.s. |
Sýry čerstvé a tvaroh | Zálesák – jemný smetanový sýr s příchutí cheddaru a jalapeño |
Kromilk, a.s. |
Sýry měkké a plísňové | Král sýrů Hermelín – rozmarýn a jemný pepř |
SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. |
Sýry polotvrdé a tvrdé | Kaškaval mini | Mlékárna Olešnice a.s. |
Tavené sýry a mléčné pomazánky |
Smetanito Bel Sýry Česko a.s. | Bel Sýry Česko a.s. |
Sýry k tepelné přípravě | Sýr na pánev s uzeným sýrem | MADETA a.s. |
Speciality | Crème fraîche Brazzale | Moravia a.s. |
V soutěži o „Novinku roku“ soutěžilo celkem 24 výrobků, ze kterých toto ocenění dostalo celkem 9 nových nebo inovovaných výrobků. Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal tradiční sýr Sýr na pánev s uzeným sýrem ze společnosti MADETA a.s., kterému porotci přidělili 97,3 bodů z celkových 100 možných. Absolutní novinkou roku se stal Sýr na vidličku z Mlékárny Polná spol. s.r.o. Hlavní cenu médií získal Selský sýr s probiotiky ze společnosti Moravia Lacto a.s.
Ing. Jiří Kopáček, CSc. – předseda představenstva
Českomoravský svaz mlékárenský z.s.; info@cmsm.cz
zdroj: https://www.foodnet.cz/cs/aktuality/6606-mlekarensky-vyrobek-roku-2023
foto: https://www.madeta.cz/madetovinky/syr-na-panev