Společnost BioAg Europe uvádí, že vliv humínových kyselin na zdraví trávícího vede k  vyššímu obsahu tuku, vyšší dlouhověkosti a menšímu poklesu produkce v období tepelného stresu. Tyto výsledky společnost získala nejen ve své vlastní výzkumné stáji, ale také mezi chovateli mléka.

Vliv humínových kyselin PrimeHumic na telata

Moderní společnost Koepon v severním Groningenu v Nizozemsku s více než 400 dojnicemi dosahuje nadprůměrných výsledků díky optimální kombinaci genetiky, hygieny, komfortu dojnic a výživy. Přesto se firma potýkala s problémem u nejmladších telat, které způsobovala varianta bakterie Salmonely. Částečně se toto podařilo zvládnout přidáním humínových kyselin do mléka.

Bakterie salmonely u telat

Nejmladší telata byla nemocná a vykazovala známky dušnosti a kašle. „Měli jsme také mírně vyšší úmrtnost telat, zatímco procento úmrtnosti je obvykle velmi nízké, 3 až 4 %. Naštěstí uhynulo jen pár telat, ale ani ostatní telata nebyla fit,“ říká Marcel. Veterinář nedokázal určit hlavní důvod a běžná léčba antibiotiky nezabrala. „Udělali jsme krevní test a ukázalo se, že jde o sérotyp salmonely.“ (Přesto, že nejčastějším příznakem přítomnosti Salmonelly v organismu bývají průjmy, např. u sérotypu S. Dublin to mohou být i respirační problémy.)

Lepší trávení a zdraví střev

Krmná dávka již obsahovala jílové minerály k vyvázání mykotoxinů z objemného krmiva. Humínové kyseliny zvyšují odolnost prostřednictvím lepšího trávení a zdraví střev. U mléčného skotu nebyl zaznamenán žádný problém, ale přesto byla u dojnic odhalena salmonela odběrem krve. Pro dojný skot byl do TMR přidáván PrimeHumic v podobě prášku přes premix. Telatům byl přidáván v tekuté formě do mléka.

Asi po týdnu se telatům začalo dařit lépe. Telata zesílila, byla aktivnější, lépe trávila a upravila se i konzistence výkalů. U dospělého skotu se zlepšila účinnost krmiva, upravila se střevní mikroflóra a zvýšil se obsah složek v mléce. Procento tuku se zvýšilo o 0,1% a procento bílkovin o 0,05%. Užitkovost dojnic dosahuje 35-38 litrů/krávu/den, nyní s obsahem tuku 4,3% a obsahem bílkovin 3,5%.

zdroj: https://www.dairyglobal.net/health-and-nutrition/health/humic-acids-for-better-ruminant-health/

foto: pixabay.com