Soutěž česká biopotravina roku 2018 je pravidelně pořádána Pro-Bio Svazem ekologických zemědělců, letos již po sedmnácté. Oficiální vyhlášení výsledků soutěže proběhlo na tiskové konferenci Ministerstva zemědělství 30.8 a následné předání cen vítězům pak 8. září na Dožínkách na Letné 2018. Celkem bylo přihlášeno 104 produktů, z toho 43 biovín z celé republiky. Hlavní cenu soutěže právem vyhrál steak z Mistrovského dvora, který zvítězil i ve své kategorii.
Odborná porota v čele s Pavlem Maurerem vybrala následující biopotraviny:
Kategorie a výsledky:
-
Biovíno – Ryzlink rýnský, slámové víno ročník 2015 od Vína Marcinčák
-
Biopotraviny živočišného původu – Bio Čerstvý sýr s bylinkami od farmy Javorník
-
Biopotraviny rostlinného původu – Meruňky s levandulí a medem – extra džem od Marmelády Šafránka
-
Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky – Bio med medovicový od Dušana Michálka
-
Steaková biomasa – hovězí tenderloin steak bio od farmy Mitrovský dvůr
Steak z Mitrovského dvora oslovil porotu svou křehkostí i vyzrálostí, jednoznačně zvítězil v kategorii steakových mas a také celkově. Zralé hovězí maso z ekologického zemědělství má velký tržní potenciál a již teď oslovuje širokou skupinu zákazníků, kteří kvalitní maso umí ocenit,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu Pro-Bio Kateřina Urbánková.
Vítězné výrobky v každé kategorii získávají kromě označení Česká biopotravina 2018 i účast na největším veletrhu biopotravin Biofach 2019 v Norimberku.
Marcela Otrubová
Foto: http://eshop.mitrovsky.com/steaky/mitrovsky/tenderloin/
Zdroj:
http://www.bio-info.cz/zpravy/zname-viteze-souteze-ceska-biopotravina-roku-2018