Skupinové ustájení s krmnými automaty může být úspěšným systémem pro odchov telat v období mléčné výživy. Zde přinášíme pár tipů, aby byl přechod z individuálního ustájení ke skupinovému proběhl co nejlépe.

  1. Zohledněte věk telat

V ideálním případě by telata měla přejít na krmný automat co nejrychleji. Některé farmy jsou schopny převést telata na krmný automat již ve věku 2-3 dní, zatímco jiné čekají až telata dosáhnou věku 2 týdnů. Hlavním rozhodovacím kritériem je velikost stáda a vytvoření rovnoměrné skupiny.

  1. Telata z více farem

Telata z jedné farmy  v dobrém zdravotním stavu lze obvykle na krmný automat převést během několika dnů po narození. Telata, která pocházejí z různých farem obvykle vyžadují zvláštní individuální péči minimálně do věku 10-14 dní.

  1. Věkové rozpětí

Starší, agresivní telata jsou pro ty mladší velkou nevýhodou. Obecně se doporučuje rozpětí maximálně 3 týdny a vždy je lepší toto rozmezí co nejmenší.

  1. Silný sací reflex je důležitý

Dokonce i telata, která jsou ve správném věku nemusí být připravena na přechod do skupiny, pokud ještě nemají silný sací reflex. Proto je vhodné individuální ustájení do té doby, dokud nebudou mít vydatnou chuť k jídlu a nebudou dobře pít.

  1. Podávejte telatům mléčnou směs ještě před přesunem ke krmnému automatu

Pokud jsou telata ustájena individuálně, je vhodné jim podávat mléčnou směs kterou budou krmeni při přechodu do skupiny, aby si zvykli na chuť a aroma mléčné náhražky, kterou budou následně dostávat v automatu.

  1. Přesouvejte nakrmená telata

Ideální doba je po odpoledním krmení, aby se telata mohla seznámit s novým prostředím a odpočinout si po přesunu. Krmení z mléčného automatu může začít hned ráno, kdy jsou telata hladová a nejsou stresovaná přesunem.

  1. Asistence u prvního krmení

Je vhodné telatům asistovat u prvního ranního krmení a poté u odpoledního nebo večerního krmení. Doporučené rozmezí mezi tréninkem je 10-12 hodin. Následující den je doporučená asistence pouze ráno nebo pokud tele nevykazuje žádnou aktivitu u krmného automatu.

  1. Trénujte klidně a jemně

Většina krmných automatů má tréninkové čerpadlo, které umožní postupně zavádět mléko přes cucák. Telata možná budou potřebovat trochu vedení, aby se správně postavili, ale vždy je nutné s nimi zacházet opatrně, aby se krmného automatu nebáli.

  1. Použijte nastavení priority, pokud je to možné

Některé automaty lze naprogramovat tak, aby nová zvířata dostávala prioritní krmení. Například nová telata mohou mít přednost prvních 7 dnů ve skupině. Pokud tele s prioritou vstoupí do krmného automatu, stroj okamžitě přepne na toto tele tím, že vypne napájení potenciálně staršího telete, které se krmí před ním.

  1. Méně je někdy více

Pokud jsou telata zdravá a hladová, téměř všechna přejdou na krmný automat tím, že budou pozorovat ostatní telata a budou následovat jejich přirozené krmné instinkty – sání a uspokojení hladu. Pokud budou příliš hlídaná, mohou si telata navyknout na krmení od lidí.

zdroj: https://www.dairyherd.com/news/dairy-production/10-tips-transitioning-calves-autofeeders

foto: pxhere.com