Bachorová tekutina

barva: olivově zelená s šedým až hnědým odstínem v závislosti na druhu krmiva (při zkrmování zelené píce je barva bachorové tekutiny zelená)

zápach: typicky aromatický

konzistence: slabě viskózní (vazká)

sedimentace a flotace: do 8 až 10 minut od odběru tekutiny

pH: 6,2 – 6,8

redukční aktivita (pomocí metylenové modři): 3 – 6 minut

počet nálevníků: 200 000 – 400 000 v 1 ml

amoniak: 6,0 – 17,5 mmol/l

těkavé mastné kyseliny: 80 – 120 mmol/l

  • kyselina octová          55 – 65 %
  • kyselina propionová   15 – 25 %
  • kyselina máselná       10 – 15 %

kyselina mléčná:        0 – 3,3 mmol/l

MOČ

pH:                             7,8 – 8,4
bílkoviny:                  0 – 150 mg/l
ketolátky:                  0 – 100 mg/l
krev, hemoglobin:    negativní
hustota:                    1030 – 1045
močovina:                134 – 301 mmol/l

KREVNÍ SÉRUM/PLAZMA

močovina (urea):    2,5 – 5,0 mmol/l
glukóza:                  3,0 – 4,0 mmol/l
celková bílkovina:  60 – 85 g/l
albumin:                  30 – 42 g/l
neesterifikované mastné kyseliny (NEMK): 0,1 – 0,35 mmol/l (až 1,4 mmol/l u vysokoužitkových dojnic)
AST (aspartátaminotransferáza): 1,3 – 2,2 ukat/l
Ca (vápník):           2,0 – 3,1 mmol/l
P (fosfor):              1,8 – 2,1 mmol/l
Mg (hořčík):           0,75 – 1,35 mmol/l
Cu (měď):              7,9 – 23,6 umol/l
Zn (zinek):             7,6 – 22,9 umol/l
Na (sodík):            132 – 152 mmol/l
K (draslík):            3,9 – 5,8 mmol/l
Cl (chloridy):         97 – 111 mmol/l

Zdroje: Bouda et al. (1993); Kaneko et al. (2009); Hofírek et al. (2009); Kraft et Dürr (2001); Cozzi et al. (2011); Ruginosu et al. (2011)
* umol  mikromol
** ukat  mikrokatal