Reportáže
28. února

Našli jsme dokonalost, aneb návštěva zemědělského podniku v Ohařích

V poslední době se šíří zpráva, že stáj vybudovaná na statku v Ohařích v Kolínském okrese je v současnosti nejmodernější kravín, který lze v České republice vidět. Rozhodli jsme se, si to ověřit přímo v terénu, kde nás provedl majitel pan Miroslav Fess.

Miroslav Fess, který je absolventem České zemědělské univerzity, koupil chátrající družstvo v roce 2003. Již v tomto roce zde byla rostlinná i živočišná výroba, bohužel ve velmi špatném stavu. Krávy dojily okolo 6 000 litrů, chybělo mnoho zemědělské techniky a stav jednotlivých polí nebyl také nijak slavný. Prvotně se investovalo do rostlinné výroby, kde se obměnila veškerá mechanizace, aby se mohlo řádně obhospodařovat 1200 hektarů.

Foto č. 1 Místnost pro zootechniky poskytuje skvělý rozhled

Poté přišlo důležité rozhodování ohledně živočišné výroby, jestli ji zachovat a investovat do nové stáje nebo ji kompletně zrušit. Rostlinná výroba by byla sama soběstačná, ale jak říká majitel: „Nakonec jsem se rozhodl živočišnou výrobu ponechat a investovat, podle mého názoru k sobě obě výroby neodmyslitelně patří“.

Nová produkční stáj byla postavena hned vedle staré a již na první pohled je zřetelné, že tyto dvě stáje nemají nic společného. Do nové produkční stáje je možné umístit 242 krav. Při plánování této stavby se klad důraz hlavně na welfare zvířat. O dojnice je zde postaráno jako o královny, ať už pomocí moderní techniky nebo ostatních pracovníků. Stáj je dřevěná, vysoká a velmi dobře prosvětlená. V potaz byly brány i povětrností podmínky v návaznosti na otevření/zavření bočních stěn. Teplo, srážky ani vítr stáj nezaskočí, umístěná čidla si to pohlídají. Například v případě silného větru nebo bouřky se zatáhnou boční plachty. Krmná chodba je větší než obvykle, aby všechny dojnice mohly v klidu projít na krmení. Samozřejmostí jsou kartáče na drbání nebo shrnovače kejdy, která ze stáje putuje do jímky s celkovou kapacitou 3200 m³. Krávy se zde více setkají s plastem než s kovem, jak je zvyklostí v jiných stájích. Jednotlivé boxy na ležení, které jsou vystlané slámou, mají boční zábrany z plastu, což eliminuje možné poranění zvířat. Ze stejného materiálu jsou i krmné zábrany, které jsou navíc pohyblivé a umožňují kravám dosáhnout na krmivo.

Foto č. 2 Připrava druhé poloviny stáje pro dojnice

Foto č. 3 Shrnování kejdy pomocí lopaty

Dojení i krmení je plně automatizované. Dojící roboti jsou dojnicím k dispozici 24 hodin denně. Jak říká pan Fess: „Díky dojícím robotům jsme odstranili lidský faktor a somatické buňky nám spadly na 78 000“. V současnosti se užitkovost dojnic pohybuje okolo necelých 9500 litrů. Dojící roboti během dojení ihned kontrolují jakost mléka a zaznamenávají i produkci z jednotlivých struků. „Mléko nám dojící robot vyřadil jen jednou, a to kvůli odchylce barvy, kterou nešlo pouhým okem rozeznat,“ jak říká majitel. Samozřejmostí dojícího robotu je také dezinfekce vemene a dojícího zařízení po každé dojnici.

Foto č. 4 Dojící robot v akci

Jedno z nejmodernějších řešení nalezneme i v rámci krmení. To zde obstarává krmná linka Triomatic. Její největší výhodou je, že vyžaduje pouze minimální pracovní obsluhu. Nejdůležitější částí je tzv. kuchyně, kde jsou k dispozici veškeré komponenty krmné dávky od siláže, senáže, sena, minerálky i mláta. Tyto komponenty jsou v zadaných poměrech oddělovány pomocí řezného systému s protiběžnými pilkami a dopravníkem umístěny do míchacího vozu (krmný robot). Krmný robot je zavěšen na kolejnici a přejíždí z kuchyně, přes cestu až do stáje. Do stáje se robot dostane během dne hned 15krát. Dojnice mají tak neustálý přístup k čerstvému krmení. Tento systém krmení lze řídit prostřednictvím mobilní aplikace, kde jsou k dispozici veškeré informace o pohybu, přihrnování i krmení.

Foto č. 5 Přihrnování

Foto č. 6 Pohyb krmného robota

Foto č. 7 Kuchyně – místo, kde se plní krmný robot

dsc_1763

Moderní vybavení není vše, co lze zde obdivovat. Každá dojnice dostane své jméno, v současné době se rozdávají již jména indiánská, jelikož česká jsou všechna využita. Ve stáji se klade důraz na klid a slušné zacházení se zvířaty, pracovníci se tak snaží eliminovat veškeré rušivé faktory.

Mléko je dodáváno do Mlékárny Pragolaktos, a.s. se složkami: tuk 3,8 % a bílkoviny 3,4 %. Avšak v blízké době tomu již bude jinak. Zároveň s výstavbou nové stáje byla postavena mlékárna, která v současnosti čeká na kolaudační schválení. V mlékárně se plánuje kompletní zpracování denní produkce mléka (cca 6000 litrů denně). Výstupem z výroby by měla být široká paletka mléčných výrobků od pasterovaného mléka, tvarohu, zákysů, jogurtů s ochucenou složkou i bez, másla přes čerstvé sýry až po různé pomazánky. Připraveny jsou už i etikety a pojízdná prodejna, která bude mléčné produkty rozvážet zákazníkům. Prozradíme, že my jsme již ochutnali a musíme říct jediné, je to jako nebe a dudy v porovnání s průmyslovou výrobou.

Foto č. 8 Mlékárna před kolaudací

dsc_1809

Závěrem…

Spuštění ostrého provozu mlékárny bude završením snahy produkovat kvalitní výrobky v souladu s přirozenými potřebami zvířat.  Malá degustace, kterou jsme provedli za vás, je velmi dobrým příslibem, že se vize podaří. Při otevření mlékárny opět budeme a přineseme vám další aktuální informace. Závěrem bychom chtěli poděkovat majiteli Miroslavu Fessovi za čas, který nám věnoval a za prohlídku, které si moc vážíme.

Lucie Rysová

Foto č. 9 Berta na konec 🙂

Komentáře

Vstoupit do diskuze ( 0 komentářů )

Štítky

Související články

  • Od 16 jalovic až k vlastní bourárně, aneb navštívili jsme Havlíkův Dvůr

    Minulý týden jsme se rozhodli na chvilku opustit dojná a kombinovaná plemena skotu a přesunuli…

    Reportáže - 6.6.2017
  • Tisícihlavé stádo holštýnek na okraji Prahy

    V hlavním městě by asi těžko někdo hledal stopy po zemědělství. Každopádně po 20 minutách…

    Reportáže - 26.1.2017
  • Od Zvonky až po 80 koz

    Další reportáž, kterou jsme během června zařadili do našeho programu, je ekologická kozí farma Kozí…

    Reportáže - 23.6.2017