Reportáže
20. června

Mini Mlékárna – Dobrý produkt (Ovesná Lhota)

Nacházíme se v malé obci Ovesná Lhota asi 25 km od Havlíčkova Brodu. Do Ovesné Lhoty jsme dorazili za jediným účelem, a to seznámit se s výrobou mléčných výrobků v malé mlékárně. Areál vypadá zprvu nenápadně, při příjezdu si všímáme rozvozového auta mlékárny, které dováží mléčné výrobky na jednotlivá místa odběru. Nejdříve nás vítá paní provozní Kateřina Švondrová, která nás seznámí s provozem mlékárny a popíše nám portfolio produktů.

Foto č. 1 Přístroj na stáčení mléka

DSC_0398

Samotná mlékárna byla vybudována ze staré kotelny před třemi lety v podniku Agromilk, s.r.o., který vlastní živočišnou a rostlinnou výrobu. Živočišná výroba je zaměřena na produkci mléka, jehož část je zpracovávána v mlékárně. Z počátku se začínalo vyrábět z 30 litrů mléka dvakrát týdně v domácích podmínkách. Chutnost mléčných výrobků oslnila mnoho zákazníků, a tak se zrodil nápad na zřízení mlékárny. Personál pro výrobu mléčných výrobků zaučila právě paní majitelka, přičemž využila své vlastní zkušenosti získané z domácí výroby. V současné době ve výrobě pracují dvě stálé zaměstnankyně, řidiči a paní provozní. Tento personál vyrábí ručně veškeré výrobky od stáčeného mléka až po jogurty.

Foto č. 2 Příprava ochucených jogurtů

DSC_0400

Foto č. 3 Každý jogurt se plní individuálně

DSC_0403

Před popsáním výrobků bychom rádi upozornili na zajímavosti ohledně mlékárny. První zajímavostí jsou obaly, ve kterých si lze zakoupit mléko a jogurty. Jsou skleněné a zálohované, díky čemu jsou mléčné výrobky levnější a zároveň se méně zatěžuje životní prostředí. Druhou zajímavostí je ruční výroba u všech mléčných výrobků od sýru, tvarohu, ochuceného mléka až po jogurty.

Týdně se v provozu stočí 2000 litrů mléka do skleněných vratných láhví. Mléko je šetrně pasterizované (tepelně upravené), a tak se není třeba bát zdravotního rizika. Samotné čerstvé mléko doplňují tzv. mléka ochucená. Zákazník může vybírat z příchutí banán, vanilka, kokos, čokoláda, karamel, meruňka a jahoda. Ochucených mlék se vyrobí přibližně 300 kusů týdně.

Foto č. 4 Jogurty po naplnění a zavíčkování

DSC_0414

Foto č. 5 Příprava meruňkových jogurtů

DSC_0412

Další velmi oblíbený produkt je pravý poctivý ručně vyráběný jogurt, který lze zakoupit čistě bílý nebo pak s příchutí borůvka, čokoláda, malina, meruňka a višeň. Jogurtů se vyrobí až přes 700 kusů týdně. Jejich samotná výroba není nijak složitá, ale v případě výroby ruční se jedná o pracnou a časově náročnou práci, kdy je třeba každou jednotlivou sklenici naplnit džemem a poté doplnit sklenici po okraj mlékem s jogurtovou kulturou. Následuje zavíčkování a zrání při stanovené teplotě.

V portfoliu mlékárny v neposlední řadě nesmí chybět sýr a tvaroh. Sýr zde zatím vyrábějí pouze čerstvý klasický nebo ochucený bylinkami a česnekem, avšak do budoucna se plánuje rozšíření výroby i o sýry zrající a sýry s plísní na povrchu a uvnitř. Sýr se vyrábí klasickým způsobem, kdy se mléko zaočkuje a ponechá se vysrážet (více v článku o terminologii sýru). Sýřenina se po vysrážení nabírá do formiček, kde sýr po dobu 3 dnů dostává svůj konečný tvar.  Následuje nasolení sýru, přidání bylinkového koření či sušeného česneku a balení do krabiček.

Foto č. 6 Krájení sýřeniny pomocí sýrařské harfy

DSC_0420

Foto č. 7 Nabírání sýřeniny do formiček (výroba sýrů)

DSC_0429

Foto č. 8 Odkapávání syrovátky

DSC_0436

Foto č. 9 Vanilkové mléko jako skvělá přísada do kávy

DSC_0409

Objem výroby za týden:

  • 450 l ochuceného mléka
  • 3800 – 4000 l mléka v 1l skleněných vratných lahví nebo 3l plastových kanystrů (také vratných)
  • 16 kg sýra
  • 18 kg tvarohu
  • 700-750 ks ochucených jogurtů a 250-280 ks bílých jogurtů

K samotné výrobě připadá i rozvoz mléka a mléčných výrobků na rozvozová místa. Seznam rozvozových míst a obchody, kam mlékárna dodává, naleznete na jejich webových stránkách. Rozvozová místa – odkaz

Foto č. 10 Rozvozové auto mlékárny

Dobry-produkt-rozvoz-300x221

Zdroj: <http://extrainfo.cz/dobryprodukt/kontakt/>

Do budoucna mlékárna plánuje rozšíření, a to nejen v rámci mléčných výrobků, kde se plánuje výroba kefíru, zrajících sýrů nebo syrovátkových nápojů, ale i v rámci technologie, kde přibudou plně vybavené zrací místnosti.

Veškeré informace o cenách naleznete na odkazu zde: Sortiment a ceny

Seznam obchodů, kde zakoupíte mléčné výrobky Dobrý produkt, naleznete na odkazu zde: Seznam obchodů

Obr. č. 1 Schéma výroby v mlékárně

Dobry-produkt-komix-NEW1

Závěrem bychom chtěli poděkovat paní provozní Kateřině Švondrové, majitelům a celému personálu za skvělou atmosféru na pracovišti. Jelikož Vám bohužel nemůžeme pomocí této reportáže zprostředkovat chuť výrobků, rádi bychom Vám doporučili zakoupení výrobků se zárukou, že nebude litovat. Když už si produkt z mlékárny zakoupíte, věnujte aspoň malou pozornost originální etiketě, kterou naleznete na všech „dobrých produktech“ z mlékárny. Na úplný závěr si propůjčíme souvětí z webových stránek mlékárny, které přesně vystihuje potenciál výroby „Výroba našich čerstvých produktů je naše srdcová záležitost, která nás baví a díky Vám máme pocit, že naše práce má nějaký smysl.“.

Lucie Rysová

Internetové stránky mlékárny

Článek o terminologii vrýoby sýrů

Komentáře

Vstoupit do diskuze ( 0 komentářů )

Štítky