Skot
17. ledna

Gasconne

Gasconne je masné plemeno středního tělesného rámce, které pochází z Pyrenejí. Do České republiky bylo přivezeno poprvé v roce 1994. Zbarvení je bílé až šedostříbrné, u býků lze často pozorovat i černou srst v okolí hlavy, krku, břicha a končetin. Krávy dosahují 650 kg a býci až 1000 kg.

Jedinci plemene jsou odolní vůči rychle se měnícím klimatickým podmínkách ve vysokých horách. Při šlechtění je kladen důraz na kvalitu a funkčnost pohybového aparátu tak, aby zvířata byla schopna pohybu v horském terénu. Jatečná hodnota se pohybuje od 60 do 64%. Maso je kvalitní, chutné a křehké s jemným mramorováním. Ve Francii je maso gasconne považováno za jedno z nejlepších. Kvalitním masem a skvělou jatečnou hodnotou je spojena výborná konverze živin (spotřeba krmiva na 1 kg přírůstku). Krávy mají skvělé mateřské vlastnosti a minimální množství problémových porodů.

Maso toho plemene má přidělenou známku Label Rouge, což je hodnocení nejvyšší kvality potravin, které podléhá přísným kritériím. Tuto známku vlastní např. skotský losos nebo některá farmářská kuřata.

IMG_3120

IMG_3198

 Zdroj fotografií: vlastní

Komentáře

Vstoupit do diskuze ( 0 komentářů )