Skot
15. ledna

Druhy mléka a složení

Hlavní význam mléka je obecně známý, a to výživa mláďat jednotlivých druhů zvířat. Důležitý je hlavně příjem nezralého mléka (mleziva) pro mláďata, ihned po porodu, kdy mlezivo je zdrojem imunoglobulinů a odstraňuje střevní smolku. Další důležitý význam mléka je zastoupení v lidské výživě ve formě mléka a mléčných výrobků (sýry, jogurty, máslo, smetana, tvaroh, podmáslí, kefír, zmrzlina, syrovátka). Mezi ostatní významy mléka lze řadit ekonomický význam pro zemědělství a pro stát (vytváření pracovních míst, vývoz, dovoz atd.).

Mléko lze rozdělit dvěma způsoby. První způsobem lze mléko rozdělit na zralé a nezralé. Nezralé mléko lze dále dělit na mlezivo (kolostrum), aberantní mléko (mléko jalovic) a mléko starodojné. Dle druhého způsobu rozdělujeme mléko na základně zastoupení druhu bílkovin. Tímto způsobem se dělí na dvě kategorie a to kaseinové a albuminové. Kaseinové mléko je mléko především přežvýkavců. Mléko kravské, kozí, ovčí, velbloudí a buvolí řadíme mezi kaseinová mléka. Albuminová mléko produkují všežravci a býložravci (např. mateřské a kobylí).

Tab č. 1 Složení mléka (mléka kaseinová)

Druh mléka Voda (%) Bílkoviny (%) Tuk (%) Laktóza (%)
Kravské 85 – 88 2 – 5 3 – 6 3 – 5
Kozí 85 – 88 3,6 – 3,8 3 – 4,2 4 – 4,6
Ovčí 77 – 82 5 – 7 7 – 11 3,5 – 4,5

 

Tab. 2 Složení mléka (mléka albuminová)

Druh mléka Voda (%) Bílkoviny (%) Tuk (%) Laktóza (%)
Mateřské 84 – 90 1 – 2 4 – 6 5 – 9
Kobylí 87 – 91 1 – 2 1 – 2 7 – 8
Od prasnice 79 – 82 5 – 7 4 – 10 3 – 6

 

Nezapomeňte, že v ČR nelze prodávat syrové mléko v ochodech, je dostupné pouze u jednotlivých farmářů, kde musí být zřetelně označeno, že se jedná o mléko syrové.

 

Lucie Rysová

Dále by Vás mohlo zajímat:

Mlezivo

Mléčná žláza

Komentáře

Vstoupit do diskuze ( 0 komentářů )