Reportáže
3. dubna

Domácí zmrzlina na Blátě nás ohromila!

Jaro je v plném proudu, což signalizuje i začátek venkovních akcí. Zemědělství není pozadu. První dubnový víkend se nesl ve znamení hned několika akcí. Jednu z nich jsme se pro vás rozhodli navštívit a nebyli jsme zdaleka jediní, kdo do areálu Farmy Bláto zavítal.

Dne 1. 4. se na Farmě Bláto uskutečnilo Otevření letního baru. Počasí přálo, a tak se farma poměrně rychle zaplnila. Zastoupení věkových skupin bylo velmi různorodé, od nejmenších po ty nejstarší. Areál farmy je dokonalý. Co se týče posezení, zelené plochy vybízely k roztáhnutí deky a příjemnému relaxování. V blízkosti není žádná hlavní komunikace, tudíž si mohly děti volně hrát. Na farmě si mohly zapůjčit různé hry. Když hraní děti omrzelo, mohly se zúčastnit komentované exkurze o zvířátkách, kdy se tváří v tvář setkaly s mláďaty na farmě.

Pro dospělé byla připravena exkurze se samotným majitelem Pavlem Šichou, který promluvil o nelehkých začátcích, současnosti i vizích, které mají do budoucna. Samotný majitel po celou dobu exkurze mluvil zásadně v množném čísle, jelikož sám tvrdí, že farma je dílem jedné party nadšených lidí. Nadšenci nepocházejí pouze ze zemědělství, ale i z jiných oborů. To potvrzuje sám majitel, který je malíř nebo kuchař Zdeněk, který vařil původně v prestižních restauracích jako je Zátiší nebo Chateau Mcely.

Co se týče samotného baru, který byl tento víkend poprvé otevřen, rozhodně jsme si ochutnávku některých pokrmů nemohli nechat ujít. Velice nás zaujal pokrm Raclette, což je polotvrdý sýr, který se pomocí speciálního grilu taví a pokládá na brambůrky. Avšak co nás nejvíce položilo na kolena, byla samotná domácí zmrzlina. Tato sladká pochoutka se vyrábí ze smetany, která se získává z mléka od dvanácti místních kraviček a čerstvých vajec, které snášejí nosnice přímo na statku. Sám pan majitel říkal, že správnou recepturu ladili několik měsíců. Stálo to za to! Naším favoritem je rozhodně slaný karamel. V nabídce byly i další příchutě jako jahodová, čokoládová, vanilková, mučenková nebo i štrúdlová. Každý si zde vybral tu svou. Po celou dobu byl otevřen i obchůdek s mléčnými produkty. Farma vyrábí kolem 25 druhů výrobků. Zájem o výrobky byl opravdu velký, většina návštěvníků neodcházela s prázdnou.

Nestihli jste Otevření letního baru na Farmě Bláto? Nevadí!

Letní bar bude otevřen každou sobotu od 13 hod do 17 hod.

Během celého odpoledne jsme zde krásně relaxovali a rozhodně se na farmu v nejbližší době opět vrátíme. V druhé části přidáváme krátký popis farmy, abychom vás ještě více nalákali.

Farma Bláto

Foto č. 2 Slaný karamel

Foto č. 3 Venkovní bar

dsc_0316

Foto č. 4 Areál farmy

Areál Farmy Bláto

Foto č. 5 Přednášky majitele farmy

dsc_0275

O Farmě Bláto

Farma Bláto se nachází na Kutnohorsku. Původně tento velký statek spravovala šlechtická rodina Mandelíků. Po znárodnění patřil statek mezi největší ve svém regionu, avšak po restituci začal upadat, a tak se ho rodina Mandelíků rozhodla prodat manželům Šichovým.

Velmi zchátralý statek se začal rekonstruovat pět let zpět, v roce 2012. Energii pro celý areál zajišťuje nejmenší bioplynová stanice v České republice, která byla vystavena první rok. Stavba bioplynové stanice byla hotová za rekordní čas, a to 5 měsíců. Přestože její stavbu komplikovalo hlavně velké množství spodní vody – také proto název Bláto.

Místo plastu, kovu a podobných materiálů se na farmě dává přednost dřevu a dřevěným stavbám, což dokazuje i stavba kozínštejnu nebo dřevěného pultu na dojírně. Dřevo samo o sobě dává farmě přírodní ráz.

V rámci živočišné výroby je zde k vidění dvanáct kraviček plemene brown swiss a jersey. Zastává se zvláště chov na pastvě s volným přístupem do kravína. Krmná dávka je složena ze sena, pastvy a jádra. Z dojení, které probíhá dvakrát denně, mléko putuje rovnou do mlékárny, kde se veškeré zpracuje na mléčné výrobky. Výrobky se následně prodávají ve vlastním krámu nebo rozvážejí do jednotlivých koloniálů. Množství mléčných produktů se vyrábí v závislosti na spotřebě. Vyrábí se jen to, co se prodá. V portfoliu se nachází přes 25 druhů mléčných výrobků od mléka, jogurtových nápojů, jogurtů až po sýry, které se vyrábějí dle starých receptur. Krom kraviček se na farmě chovají i kozy, ovce, osli, drůbež, daňci, v nedalekém rybníce i mnoho druhů ryb.

Zvířata jsou na Farmě Bláto na prvním místě. Sám pan majitel řekl, že nejdříve postaví pro zvířata, až pak pro sebe. Jen z toho lze usuzovat, že ke zvířatům se zde přistupuje s láskou a úctou. V současnosti farmu můžete navštívit každou sobotu. Během léta se počet akcí rozroste. Navštívit budete moct letní tábor, různé kurzy nebo divadelní představení. Farma Bláto má ještě hodně es v rukávu a my se můžeme jenom těšit!

Závěrem chceme napsat, že jsme velice rádi za další farmičku, která se zaměřuje na kvalitu a ne kvantitu, což se promítá i do hodnoty závěrečných produktů a okouzlujícího prostředí. Doufáme, že farmě tento směr vydrží i do budoucích let.

Těšíme se opět na viděnou!

Foto č. 6 Holky na pastvě

Farma Bláto

Foto č. 7 Kozínštejn

Farma Bláto

Text a foto: Lucie Rysová
Komentáře

Vstoupit do diskuze ( 0 komentářů )

Štítky